Rapport: Regeringen svigter mennesker og miljø i sin klimastrategi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

VK-regeringen tænker ikke på verdens fattigste mennesker, når den arbejder med klimaprojekter i u-lande. Og den tænker alt for lidt på miljøet.

Det er et par af konklusionerne i en rapport, der udkommer torsdag. Rapporten er udgivet af 92-gruppen, en samling af 21 danske organisationer, der arbejder med udvikling og miljø, fremgår det af en pressemeddelelse fra Verdensnaturfonden i Danmark.

– Der er alt for lidt fokus på, hvordan Danmark kan skabe bæredygtig udvikling og gavne miljøet i den danske klimaindsats. Det er meget beklageligt – især fordi regeringen selv har brugt det som argument for at starte projekterne, siger Mette Nedergaard, klimamedarbejder i WWF Verdensnaturfonden.

Rapporten har set på de 33 danske projekter, den danske regering står bag i u-landene og landene i Central- og Østeuropa. I sin klimastrategi har regeringen lagt op til, at der skal skabes mere miljø for pengene. Samtidig har de lagt vægt på, at klimaprojekterne også vil skabe bæredygtig udvikling.

Rapporten peger på, at det i mange projekter er svært at se, om regeringen når sine mål for bæredygtig udvikling og miljø. Oplysningerne er ikke tilgængelige, og det er derfor ikke muligt at se, om ordene bliver omsat til handling.

I de projekter, hvor der findes oplysninger, tegner sig et billede af en regering, der har større fokus på at købe billige kvoter frem for at gavne miljøet og skabe udvikling for verdens fattigste.

Danida, der arbejder med klimaprojekter i u-lande, har ikke klare mål eller regler for, hvordan der skabes bæredygtig udvikling, når Danida arbejder med klimaprojekter. Det sker på trods af, at Danida er forpligtet til at målrette sin støtte mod at bekæmpe fattigdom og styrke en bæredygtig udvikling.

Materialet kan bl.a. hentes på Det Økologiske Råds hjemmeside: www.ecocouncil.dk/

Tderligere information hos kommunikationsmedarbejder Lise Hein: 25 31 04 55, [email protected]

Noter:
– Projekter i udviklingslandene kaldes CDM-projekter, og ansvaret for disse projekter ligger hos Danida. Projekter i Central- og Østeuropa kaldes JI-projekter og styres af Miljøstyrelsen.

– CDM-projekter og JI-projekter betegnes samlet som fleksible mekanismer. Projekter, der bruger de fleksible mekanismer under Kyoto-protokollen, gør det muligt for lande som Danmark at opnå dele af sine klimamål ved aktiviteter uden for landets grænser.