RCT: Undersøg om hjemsendte irakere kan behandles for tortur-traumer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København opfordrer til, at man undersøger behandlingsmulighed for torturofre i Irak inden de planlagte tvangshjemsendelser af irakiske flygtninge, skriver centret i en presseudtalelse torsdag.

RCT er dybt bekymret for de irakiske asylansøgeres situation efter meddelelsen om, at den danske regering efter indgåelse af en hjemsendelsesaftale vil tvangshjemsende 282 afviste irakiske asylansøgere.

Det sker i strid med anbefalinger fra FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og ikkefærre end 128 af de 282 kommer oprindeligt fra områder i det centrale Irak, hvor UNHCR fraråder tilbagesendelse til.

Iraks nyere historie – fra Saddam Hussein til Abu Ghraib – er tæt forbundet med tortur. Mange flygtninge fra Irak er kommet til Danmark med traumer efter tortur, krig og flugt.

Torturofre er en særlig udsat gruppe, som Danmark – som traditionelt foregangsland i arbejdet mod tortur – har en særlig forpligtigelse overfor. Overholdelse af internationale konventioner bør ligge til grund for dansk asyl- og flygtningepolitik.

På den baggrund opfordrer RCT Integrationsministeren til, at der i stedet for tvangshjemsendelse gives humanitær opholdstilladelse.

I forbindelse hermed bør der ske en individuel vurdering, der klarlægger, hvor mange, der har været udsat for tortur og om der er tilstrækkelig behandlings- og rehabiliteringsmulighed i Irak. Det er vigtigt at sikre inden indgåelse af en eventuel aftale om hjemsendelse.

Yderligere oplysninger hos advocacykoordinator i RCT, Tue Magnussen, mobil
22 44 43 95.