Humanitær krise i Tchad

Redaktionen

Tchad står midt i en humanitær katastrofe, skriver Gary G. Troeller, der er regionschef i FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, i den vestafrikanske stat.

Gary G. Troeller teger det usædvanlige skridt, at sende en direkte hjælpeappel fra UNHCR ud til private.

Mere end 130.000 er flygtet over grænsen fra kampe i nabolandet Sudan, skriver han. Stadig flere civile krydser grænsen hver dag. Siden kampene mellem oprørere, militia og regeringstropper brød ud i Sudans vestlige Darfur region for et år siden har konflikten udviklet sig til reel krig med landsbyer der bombes fra luften. Konflikten har udartet sig til en af verdens største humanitære katastrofer.

– Sammen med vore partnere er UNHCRs udrykningshold i Tchad i fuld sving med at hjælpe civile med at nå sikkert frem til flygtningelejrene, flytte dem fra deres ly af pinde og tøjstumper langs den vidstrakte og farlige grænsestrækning, skriver Gary G. Troeller.

– Men tiden til at finde, registrere og transportere de desperate mennesker er ved at løbe ud. I et område, hvor overlevelse i bedste fald er vanskelig, vil de næste måneders varme og tørre vejr gøre overlevelse endnu sværere. Oveni har vi og vores nødhjælpspartnere kun 5 måneder før næste regntid sætter ind og afskærer alle veje, fortsætter han og uddyber:

– Fra mere end 50 års erfaring ved vi at det kun koster omkring 260 kroner at sikre en flygtnings overlevelse i en måned. Det er 9 kroner om dagen. Med din hjælp kan vi nå at få flygtningene i sikkerhed i UNHCR lejre. Vi vil kunne åbne de 6 flygtningelejre vi håber.

I lejrene får flygtningene vand og mad, et tag over hovedet, lægehjælp og hjælp til at finde deres slægtninge. Efter registrering bliver flygtningene checket medicinsk og vaccineret. De får et telt og et lille stykke land. De får sovemåtter, tæpper, køkkenudstyr, spande, sæbe og hygiejneprodukter for kvinder. Kort sagt, den all-round hjælp de så desperat har brug for lige nu.

FNs flygtningeorgan er dedikeret til at værne om flygtninge indtil de kan vende hjem eller starte et nyt liv et andet sted. Det tager tid og koster penge. Derfor beder vi om din hjælp nu, siger Gary G. Troeller fra UNHCR, der opfordrer til at give en gave på bankkonto: Nordea 2191-0001 443 194 (mærk indbetalingen ”Chad”) eller gå via UNHCRs hjemmeside www.unhcr.ch, slutter han.