ADRAs ny generalsekretær fortæller om sit liv og sin trosbaserede adgang til jobbet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Bjørn Krøll

Lehnart Falk har efter næsten 10 år i Red Barnet netop overtaget stillingen som generalsekretær for Adventistkirkens danske Nødhjælps- og Udviklingsorganisation, ADRA Danmark, der har arbejdet med sundhed, uddannelse, fødevaresikkerhed og nødhjælp siden 1987.

Lehnart Falk er opvokset i et fiskerhjem på Bornholm og har opbygget en stor erfaring gennem et spændende liv.

– Da jeg var dreng, drømte jeg om at blive fisker, men min far sagde nej. Du skal ikke slide dig selv op på havet, så jeg kom i lære som tømrer. I skolen havde jeg fået at vide, at jeg var fagligt orienteret – ikke bogligt, fortæller han.

– Da jeg var udlært som tømrer, skulle jeg på session. Jeg havde bestemt ikke lyst til at spilde en masse tid i militæret, så jeg lovede Gud, at hvis jeg slap for militæret, ville jeg tage på en kristen skole. Det kan være ”farligt” at lave aftaler med Gud! Jeg blev kasseret på grund af en allergi, der i dag mest viser sig, når jeg flår skrubber.

– På skolen tog jeg realeksamen – som tyveårig – min første sejr. Højskolen gav mig et par år mere plus en hustru. Sammen med nogle gode venner besluttede vi at emigrere til Australien. Jeg ville læse teologi på universitetet.

– Jeg blev antaget uden studentereksamen og fik i sandhed min sag for. Igen var jeg bange for at blive stemplet som ”praktisk”. Men jeg ville vise verden noget andet. Det sved! 3 år senere stod jeg med en 4-årig universitetsuddannelse i teologi!

– Vi længtes efter familien i Danmark og flyttede hjem, hvor jeg fik en stilling som bibellærer og præst. Det er et utroligt privilegium at blive lukket ind i andre folks private sfære, men jeg følte, at jeg ikke vidste nok om mennesker. Så jeg søgte ind på Københavns Universitet for at læse psykologi.

– 5 år senere – med fuldtidsarbejde undervejs og på nomeret studietid – kunne jeg kalde mig cand. psych. med børn som speciale.

I studietiden blev jeg involveret i ADRAs arbejde og tilbudt stillingen som informationschef. Jeg ville kun arbejde halv tid, da jeg samtidig skulle begynde overbygning på mit psykologistudium.

– Naiv som jeg var, troede jeg, man kunne arbejde på halv tid med nødhjælp! Det er svært, og resultatet blev da også fuld tid på halv løn! Efter et par år i ADRA, startede jeg for Red Barnet, hvor jeg var i næsten 10 år. I den tid lykkedes det for mig at få en 2-årig Master i Afrikastudier. På grund af de mange rejser i forbindelse med arbejdet tog det mig 4 år.

Hvorfor sagde du ja til stillingen som generalsekretær for ADRA?

– Mit hjerte har altid brændt for det kristne budskab. I Red Barnet var mit ansvarsområde mindst lige så stort, ja faktisk større, men jeg kan godt lide den dimension, der er i koblingen mellem arbejde og tro.

– ADRA arbejder med udvikling og nødhjælp i samarbejde med kristne i syd og nord. Det, at arbejdet ikke kun er fagligt, men at man starter dagen med andagt, og så sammen lægger alle de udfordringer man møder gennem dagen i Guds hænder, er meget givende. Det giver en trosbaseret adgang til arbejdet og Gud. Jeg føler mig mere hjemme.

Et andet aspekt, som spiller ind, er, at jeg stod for at vælge, hvad jeg skulle bruge resten af min tid på arbejdsmarkedet til. Skulle jeg blive i Red Barnet, eller flytte til Bornholm og slå mig ned som psykolog og fritidsfisker. Sådan gik det ikke helt.

Hvad er dine visioner for ADRA?

– Der skal ikke herske tvivl om, at ADRAs forrige generalsekretær Birgit Philipsen, afleverer en særdeles velfungerende arbejdsplads med et fornemt renomé. Hun har gjort et stort og dygtigt arbejde. Jeg trives med udfordringer, og der er stadig muligheder for vækst.

– Noget af det, vi skal arbejde med, er, at skabe større kendskab til ADRA i den danske befolkning. Vi skal skabe en større spredning af donorer, og jeg så gerne, at ADRA Danmark får større indflydelse i netværket af danske hjælpeorganisationer og ikke mindst i ADRAs verdensomspændende netværk.

– Jeg så også gerne, at vi hjælper ADRA kontorer i andre europæiske lande i gang med donorarbejdet. Vi har en ekspertise i ADRA Danmark, og kan hjælpe dem med troværdige og gode ansøgninger.

– Jeg vil arbejde med forankring og stabilitet af ADRA Danmark, og som psykolog interesserer mine medarbejderes velvære mig meget.

Hvordan ser ADRA ud om 5 år?

– Hvis jeg må have lov at drømme, tror jeg, at vi er flere ansatte og at vi har en årsomsætning på omkring 75 millioner kr.

– Vi vil være anset i den danske organisationseverden som en topprofessionel og engageret hjælpeorganisation. Vi vil deltage i den faglige debat om fattigdom, og lave lobbyarbejde for de dårligst stillede. Og måske har ADRA også en rolle at spille i Danmark, hvor de sociale opgaver mere og mere overlades til private organisationer.

– I det hårde politiske klima og den konkurrenceprægede hverdag, vil der blive flere der får det svært. Det er ADRAs hovedopgave at hjælpe de svageste, konkluderer Lehnart Falk.

Bjørn Krøll Nielsen er informationschef i ADRA Danmark

Med en omsætning på 47 mio. kr. i 2005 blev ADRA Danmark den 10.ende største nødhjælps- og udviklingsorganisation herhjemme med 22 større og mindre projekter i 10 afrikanske lande samt Indonesien og Pakistan.

I 2006 har ADRA Danmark projekter i Uganda, Malawi, Tanzania, Rwanda, Burundi, Nord- og sydlige Sudan, Somalia, Sierra Leone, DR Congo, Liberia og Pakistan.

Læs mere på www.adra.dk

Læs også telegrammet “Ny ADRA Danmark chef: Skal vi op i superligaen? – regeringens nye egenfinansieringsregler skaber tvivl “, dato 23.03.06 under Dansk bistand.