En humanitær katastrofe truer civilbefolkningen i DR Congo, hvis de seneste ugers spændinger mellem DR Congo og Rwanda udvikler sig til reel krig. Den advarsel lyder fra Momodou Lamin Fye, der er leder for det Internationale Røde Kors-forbunds arbejde i DR Congo og som i sidste uge besøgte Danmark.
– Kommer der en krig, vil det være en katastrofe. Congoleserne er i forvejen en af de mest sårbare befolkninger i verden. Et symptom er, at folk nu visse steder dør af sygdomme som kolera og diarré, der ellers er ret nemme at behandle og forebygge, siger Momodou Lamin Fye til Røde Kors hjemmesiden www.drk.dk mandag.
Lige nu står soldater fra de 2 lande med geværløbene rettet mod hinanden på hver sin side af grænsen. Over 30.000 er allerede flygtet ind over grænsen til nabolandet Burundi. – Millioner af mennesker vil blive fanget i området mellem de 2 landes hære, og det vil være umuligt at komme ind med hjælp. 80 procent af det humanitære arbejde er indstillet, fortæller Momodou Lamin Fye.
Præsidenterne for DR Congo og Rwanda mødtes i fredags i et forsøg på at finde en løsning på konflikten, og det giver håb om, at krigen kan forhindres. Mandag var der også meldinger om, at nødhjælpsorganisationerne har genoptage arbejdet i nogle af de områder, de har været afskåret fra at arbejde i de seneste uger.
– Jeg er optimist og tror på, at parterne kan forhandle sig frem til løsninger, siger Momodou Lamin Fye. Han peger dog på, at forholdet mellem DR Congo og Rwanda er voldsomt betændt på grund af tidligere konflikter, hvorfor det internationale samfund er nødt til at medvirke i bestræbelserne på at undgå krig.
130 udenlandske hjælpearbejdere er evakueret fra området, men Røde Kors fortsætter sin indsats for fuld styrke. Organisationen forbereder sig tilmed på at kunne optrappe hjælpen til civilbefolkningen, hvis krigen bryder ud.
Røde Kors hjælper i forvejen med at genopbygge vandforsyningen i området og uddeler mad, såsæd og køkkenudstyr til de mennesker, som ikke har kunnet vende tilbage til deres hjem, efter krigen i DR Congo sluttede i 2002.
Kilde: www.drk.dk