København er senere på ugen ramme om konferencen “Global Response 2010”, der som den første i sin art sætter fokus på krigens – og naturkatastrofers – sundhedsmæssige konsekvenser, fremgår det af en pressemelding fra arrangørerne mandag.
Læger, forskere og øjenvidnerne til voldelige konflikter fra hele verden samles med et ønske om en sundere og mere fredelig verden. Global Response får også besøg af udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).
WHO og Verdensbanken anslår, at krig vil være den 15. hyppigste årsag til dødsfald i år 2020 og den 8. største bidragsyder til verdens sygdomsbyrde.
– Det skal der sættes en stopper for. Derfor er vi de første, der arrangerer så stor en konference, som samler alle vigtige aktører på tværs af faggrænser. Der kommer både nødhjælpsarbejdere, udviklingsarbejdere, militær og fredsarbejdere, siger læge Cæcilie Buhmann, formand for NGOen, Globale Læger, der holder konferencen.
I fællesskab skal aktørerne udvikle en strategi for at arbejde hen imod en sundere og mere fredelig verden.
Udviklingsministeren, forskere fra hele verden som f.eks. professor Gilbert Burnham, forfatter til et omdiskuteret Irak-studie samt professor Paul Spiegel, der har arbejdet i flygtningelejre i hele verden, vil tage del i arbejdet.
Øjenvidner fra Rwanda, Serbien, Sudan og Gaza, der har mærket krigens grusomheder på egen krop, vil også deltage.
I 2008 anslog WHO, at der hvert år dræbes omkring 200.000 mennesker i forbindelse med krig eller voldelige konflikter
– Tallene inkluderer kun dem, som er omkommet i forbindelse med kamphandlinger. Så det er kun toppen af isbjerget. Alt tyder på at langt flere civile dør på grund af mangel på lægehjælp, vaccinationer eller adgang til rent drikkevand og mad, anfører Cæcilie Buhmann.
Generelt skaber voldelige konflikter et sårbart samfund.
Samfundsstrukturerne falder sammen og medfører bl.a. dårlig infrastruktur, manglende styring, manglende vedligeholdelse og forringet sundhedssystem. Områder ramt af voldelige konflikter er derfor langt mere sårbare overfor udefrakommende påvirkninger som naturkatestrofer.
– Det er jordskælvet forleden et godt eksempel på. Haiti har lidt under konflikt i lang tid og kan have sværere ved at håndtere krisen, da systemet i forvejen er voldsomt svækket, siger Cæcilie Buhmann og fortsætter:
– Vi sundhedsprofessionelle har et stort ansvar for at minimere konflikternes påvirkning af sundhedsområdet. Samtidig skal vi arbejde tæt sammen med andre aktører.
I øjeblikket findes der imidlertid ingen global samhørighed mellem organisationer, som arbejder med globale sundhedsproblemer, humanitære aktører, fredsbevægelsen og organisationer med fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af voldelige konflikter.
Det skal konferencen fra den 22. til 25. januar gerne være startskuddet til at ændre.
Læs meget mere i u-landsnyts kalender under dato 22.01.10.
Yderligere oplysninger hos formand for Globale Læger, læge Cæcilie Buhmann tlf. 26 18 95 06
Pressekontakt: Siff Malue Nielsen på tlf. 40 40 04 44.