Amnesty om hiv og aids

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

På den internationale aids-dag, mandag den 1 december, opfordrer Amnesty International verdens regeringer til at gøre en ekstra indsats for at bekæmpe diskriminering og udstødelse af hiv- og aidsramte og beskytte deres rettigheder.

Hiv og aids er en stor trussel mod arbejdet med at beskytte menneskerettighederne. Det påvirker ikke alene de borgerlige og politiske rettigheder, men også de økonomiske og kulturelle rettigheder, skriver Amnesty Danmark i en pressemeddelelse mandag og fortsætter:

– Hiv og aids er roden til mange krænkelser og marginalisering af grupper og medvirkende til at øge fattigdommen. Erfaringer har vist, at respekt for og fremme af menneskerettighederne, er med til at stoppe spredningen af hiv og til at hjælpe dem, som har fået infektionen.

Amnesty International og andre menneskeretsorganisationer deler kritikken af den nuværende aids-politik på følgende områder:

– Mennesker, som er eller kan tænkes at blive smittet, udsættes ofte for diskrimination og får beskåret deres lovmæssige rettigheder, herunder retten til privatliv, bevægelsesfrihed, arbejde, uddannelse og sundhedsydelser.

– Mennesker, som udsættes for diskrimination og brud på deres menneskerettigheder, bliver langt nemmere smittet og får sværere ved at håndtere sygdommen. Blandt disse grupper kan nævnes: Fattige, asylsøgere, prostituerede, homoseksuelle og misbrugere.

– Sygehuspersonale, lærere og andre, som arbejder med hiv og aids, forfølges i nogle lande. De mister retten til forenings- og ytringsfrihed, hvilket medfører en generel krænkelse af befolkningens ret til en alsidig og fuldstændig information om problemerne.
Dermed indskrænkes mulighederne for at standse spredningen af sygdommen. Samtidig bliver de, som arbejder i sundhedsvæsenet i visse lande, selv ramt af sygdommen i et dramatisk omfang.

– Hiv og aids er et globalt problem, som kræver globale løsninger. Hver dag dør 8.500 mennesker af sygdommen og 14.000 bliver smittet. Det store flertal af dem bor i Afrika syd for Sahara, men ingen lande går fri.

– Hvis der ikke meget hurtigt gøres noget drastisk og effektivt, risikerer Asien, Østeuropa og Centralasien i meget nær fremtid at blive ramt af en alvorlig og eskalerende krise. Derfor er der brug for omgående handling, anfører Amnesty International.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65