Dansk-baseret NGO mod musikcensur får international pris – men ikke en øre fra Danida

Forfatter billede

Det Internationale Musikråd (IMC) har besluttet at tildele sin første hæderspris til Freemuse (Freedom of Musical Expression) for NGOens “modige globale arbejde for musikalsk ytringsfrihed”, fremgår det af en pressemelding fra Freemuse mandag.

Prisoverrækkelsen foregik søndag (18.10.09) på IMCs tredje verdensforum for musik i Tunesien. Det Internationale Musikråds præsident, Dr. Richard Letts, lagde vægt på, at Freemuse ikke blot har “dokumenteret omfanget af overgreb mod den musikalske ytringsfrihed, men også aktivt lavet kampagner mod regeringer, som krænker musikernes ytringsfrihed og på den måde har forsvaret de principper for ytringsfrihed, der er beskrevet i FNs Menneskerettighedsdeklaration.”

Freemuse kører i øjeblikket bl.a. en international kampagne for frigivelsen af Lapiro de Mbanga, en musiker i Cameroon i Vestafrika, som har fået en dom på 3 års fængsel for en sang, der kritiserede den siddende præsident for at forsøge ulovligt at ændre landets grundlov.

– Alle ved, at journalister og forfattere forfølges, men desværre er der stadig stor uvidenhed om den undertrykkelse af musikere, som foregår i mange lande, siger Marie Korpe, som er Freemuses direktør.

Det er anden gang Freemuse, som har sekretariat i Danmark, modtager en international hæderspris. Sidste gang var i 2003, da Freemuse modtog en Womex Award.

Selv om Freemuse har placeret sit internationale sekretariat i København og bidrager til at skabe international opmærksomhed om musikeres problemer, modtager NGOen ingen økonomisk støtte fra Danmark. Det svenske Danida (Sida) står for Freemuses hovedfinansiering.

Freemuse etablerede sit sekretariat med støtte fra Danida for 10 år siden. I dag finansieres Freemuse med de svenske bistandsmidler, men det lille sekretariat i Københavns centrum mærker den internationale økonomiske krise.

– På det professionelt plan har Freemuse større gennemslagskraft end nogensinde. Vi har tæt samarbejde med internationale medier, musikere, universiteter og ytringsfrihedsorganisationer. Men det er næsten umuligt at skaffe driftsmidler til vore kerneaktiviteter, som inkluderer løbende dokumentation og opretholdelse af verdens største database om musikcensur, anfører Marie Korpe.

– Hædersprisen fra IMC, som består af musikråd og musikeksperter fra hele verden, er en stor opmuntring. Forhåbentligt kan noget af hæderen omsættes i opmærksomhed omkring musikernes problemer. Vi er nødt til at benytte enhver lejlighed til at påpege, at det er umuligt for Freemuse at opretholde vore globale aktiviteter, hvis ikke det lykkes at skaffe støttemidler til organisationens arbejde, siger Marie Korpe.

Se også www.imc-cim.org og www.freemuse.org

FREEMUSE – Freedom of Musical Expression
Pressekontakt: Ole Reitov, projektleder
Tlf: 33 32 10 27 og mobil: 23 23 27 65
E-mail: [email protected]
Sekretariat: Nytorv 17, 3. sal, 1450 København K
FREEMUSE råder over verdens største vidensbase om musikcensur