Dagens NGO-nyhedsbrev fra WTO-topmødet: HONG KONG NYT (1)

Redaktionen

HONG KONG NYT – tirsdag d. 13. december 2005

Bestikkelse i Hong Kong
Af Morten Emil Hansen, Ibis

USA, EU og Japan har i dagene op til WTO mødet givet nye løfter om at levere hver deres udviklingspakke til u-landene bestående af hhv. finansiel bistand og markedsadgang. Håbet er at udviklingspakken skal bane vejen for ugens vanskelige forhandlinger om bl.a. landbrug, industrivarer og serviceydelser. Mens Peter Mandelson, EUs handelskommissær, kalder pakken et forskud til u-landene, er flere u-lande og NGOer noget kritiske og kalder pakken for bestikkelse.

Handelsrelateret bistand er steget med 50 procent siden igangsættelsen af Doha Runden i 2001 og udgjorde 3 mia. dollars i 2004. Det er imidlertid særdeles tankevækkende, at de mindst udviklede landes andel af den handelsrelaterede bistand er faldet i samme periode og udgør mindre end 25 pct. af bistanden.

I det foreliggende udkast til sluterklæring fra ministerkonferencen gives der ingen garantier for, at det især vil være de mindst udviklede lande, som får gavn af stigningen i den handelsrelaterede bistand. Samtidig tages pengene over udviklingsbistanden, hvilket er i klar modstrid til opfordringen fra WTOs sekretariat.

Udviklingspakken, som forventes vedtaget i de kommende dage, vil med stor sandynlighed blive udvidet sådan, at pakken samlet set udgør følgende elementer;

– øget finansiel bistand bl.a. til en udvidelse af multilaterale finansieringsmekanismer (Integrated Framework),
– særlig og differensieret behandling af udviklingslandene,
– told og kvotefri markedsadgang svarende til EU aftalen om “alt undtagen våben”,
– en afklaring på TRIP-aftalen,
– bistand til kompensation af tab af præferentiel markedsadgang samt
– en aftale om bomuld.

Ballet er åbnet
Af John Kornerup Bang, WWF

Officielle åbninger er som regel ikke noget at skrive hjem om. De er næsten altid fyldt med giraffer der kommer med floskler, uden egentlig indhold. Mens Hong Kongs Handelsminister holder den første tale, hvor han i flere lange sætninger udtrykker hvilken ære det er at være vært og hvilken forpligtelse de føler til at det hele lykkedes, sidder jeg og håber på at nogle af talerne vil komme med en smule mere indhold – men så sker der flere uventede ting.

For det første forsøger Pascal Lamy at være morsom ved at have medbragt en tryllestav. Herefter entrer en gruppe protesterende, der råber “Ned med WTO og Doha-runden”. Flere taler af samme skuffe følger. Vi må ikke håbe de fromme ønsker om resultat er omvendt proportionale med muligheden for samme. Vi får se, hvor langt vi når; det bliver dejligt at komme rigtigt i gang. Det sker for alvor når der for første gang er forhandlingsmøde senere i aften.

Tvivlsom aftale om patenter og sundhed
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Til manges overraskelse lykkedes det i sidste uge at opnå enighed om, at WTOs aftale om intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs) skal ændres. Ændringen giver fattige lande med utilstrækkelig produktionskapacitet mulighed for at importere kopiversioner af produkter, som stadig er patenterede. Forhandlingerne om adgang til billig medicin har været fastlåst siden WTO-mødet i Cancun (2003), og det er særligt USA, som har gjort det vanskeligt at finde en løsning.

Kompromisset fra sidste uge kritiseres af flere NGOer og u-lande. En række afrikanske lande havde foreslået, at administrative forhindringer forbundet med eksport og import af kopimedicin blev fjernet – det blev de ikke. Et andet problem er, at aftalen ikke åbner op for at den nyeste medicin, de såkaldte second-line produkter, indgår i aftalen.

Det er yderst kritisablet, dels fordi priserne på second-line produkter ifølge Læger Uden Grænser er mellem 5 og 30 gange dyrere end first-line produkter, dels fordi en del patienter ikke længere reagerer på first-line produkter, hvilket øger faren for at udvikle resistens mod produkterne.

NGOerne kritiserer de fattigste lande for at indgå en permanent aftale, før de har gjort brug af den midlertidige undtagelse til import af kopimedicin, som de fik i 2003. Det er der nemlig endnu intet land, der har gjort. Dette skyldes særligt de administrative forhindringer, som bl.a. indebærer, at der skal gives importtilladelser for hvert enkelt produkt og for hvert enkelt land.

Chikane mod Jens Galschiøts skulpturer
Af Kasper Thede Anderskov, MS

Det var til stor lettelse, den sidste af Galschiøts tre skulpturer blev rejst i Victoria Park i Hong Kong klokken 2 i nat.

Processen har været alt andet end problemfri, og som Galschiøt selv udtaler, har han været udsat for et eksempel på manglende kinesisk accept af den frie debat, udtrykt ved tekniske handelshindringer og bevidst chikane fra myndighedernes side. Skulpturene indgår i diskussionen og giver en stemme til verdens, heriblandt Kinas, fattigste i kampen for retfærdig verdenshandel; det her handler ikke om WTO, men om ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Det er ikke første gang kunstneren stifter bekendtskab og trækker torve med Hong Kongs besværlige toldmyndigheder. Sidste gang var i 1997, da han opstillede Skamstøtten som et minde om studenteroprøret i Beijing i 1989. Siden 1989 har byen haft en rivende økonomisk udvikling med det kinesiske fastland som motor. Det kan imidlertid betvivles om pressefrihedens har udviklet sig i samme positive retning.

Kritik fra FNs fødevareprogram
Af Morten Emil Hansen, Ibis

FNs fødevareprogram (WFP) advarer sammen med FNs Særlige Rapportør på fødevarer mod reformer af fødevarehjælpen under WTO mødet i Hong Kong i en stor annonce i Financial Times. I annoncen, som har store farvebilleder af afrikanske børn, er der slogans som; “leg ikke med vores mad” og “Vil WTO forhandlingerne tage maden fra afrikanske børn”?.

Annoncen har skabt stor vrede i EU lejren, som er skuffede og chokerede over at FN organisationerne bakker op omkring den amerikanske fødevarehjælp. Ifølge EUs Peter Mandelson er en reform af den amerikanske fødevarehjælp nemlig et afgørende element i færdiggørelsen af Doha-Runden.

Dagens citater
Af Kasper Thede Anderskov, MS og Morten Emil Hansen, Ibis

Mariann Fischer Boel har ved flere lejligheder – herunder Farmers Conference on International Trade sagt følgende. “Vores Everything But Arms aftale giver de mindst udviklede lande fuldstændig told og kvotefri adgang til vores markeder”.

Dette er naturligvis i modstrid med EUs sukkerreform fra sidste måned som indfører en øvre grænse for udviklingslandenes sukkereksport, som ikke må øges med mere end 25 procent om året.

Mariann Fischer Boel udtalte ligeledes ved et fælles pressemøde med Peter Mandelson, at hun var skuffet over de negative tilbagemeldinger på EUs udspil på landbrugsområdet. Hun understregede, at EUs villighed til markedsåbning med henvisning til udspillet på oksekød og den forventede importstigning på over 100 pct. fra 500.000 ton til 1,3 millioner ton.

Det forventes, at oksekød vil være på listen blandt de produkter, som EU vil have undtaget for liberalisering (de såkaldte sensitive produkter).

Se billeder fra demonstrationerne i Hong Kong på www.ms.dk/wto.

HONG KONG NYT udsendes dagligt (ved dansk middagstid) under WTOs sjette ministerkonference. Nyhedsbrevet redigeres af Morten Emil Hansen/Ibis og Kasper Thede Anderskov/MS. I Hong Kong koordineres danske miljø- og u-landsorganisationers pressearbejde af John Nordbo, tlf. 00 852 915 850 22.