Menneskeretsforkæmpere ryger ind og ud af fængslerne i Cambodja, mens andre går i eksil af frygt for at blive anholdt. NGOerne i landet har sendt en protestskrivelse til Hun Sens regering, fremgår det af en artikel i den seneste udgave af Folkekirkens månedlige nyhedsbrev.
Af Lisbeth Engbo
pressemedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp
Flere grove angreb på ytringsfriheden i Cambodja har skabt voksende frygt for, at det sydøstasiatiske land er på vej til at få et udemokratisk autoritært regime under premierminister Hun Sen.
Fremtrædende cambodjanske menneskeretsforkæmpere har i løbet af de seneste måneder siddet i fængsel under anklage for bagvaskelse, fordi de har ytret sig kritisk om den cambodjanske regerings politik.
De har bl.a. været kritiske over for premierminister Hun Sens grænseforhandlinger med Vietnam. De har beskyldt ham for at forære cambodjansk jord til vietnameserne, hvilket stadig er et ømtåleligt emne her 17 år efter, at Vietnam trak sig ud af Cambodja.
Også politikere er under pres. Således er Sam Rainsy, lederen af Cambodjas største oppositionsparti, idømt 18 måneders fængsel in absentia.
Hertil kommer et ukendt antal landsbyledere og aktivister i landområderne, der sidder fængslet, fordi de har klaget til retten over jord, der er blevet konfiskeret for næsen af lokale bønder.
Flere NGO-ledere blandt Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere er gået i eksil, eller de holder meget lav profil i den offentlige debat af frygt for intimidering og anholdelser.
Andre er under anklage for lovovertrædelser, som er relateret til deres arbejde med at forsvare sårbare børn og voksnes rettigheder.
– Jeg er nødt til at være forsigtig, for alt, hvad jeg siger, kan nu blive brugt imod mig med beskyldning om bagtalelse. Vi er stadig meget langt fra demokrati, siger præsidenten for en af de største menneskeretsorganisationer, LICHADO, Kek Galabru fra sit eksil.
Folkekirkens Nødhjælp har sammen med 73 andre NGOer skrevet under på en erklæring, som tager kraftigt afstand fra krænkelser af demokrati og ytringsfrihed i Cambodja, herunder fængslinger af fremtrædende menneskerettighedsforkæmpere. Erklæringen var stilet til den cambodjanske regering, medierne og udenlandske donorer.
Siden erklæringen blev udsendt i begyndelsen af januar er 4 af de fængslede blevet løsladt og anklager mod dem frafaldet.
– Det er selvfølgelig glædeligt, at de er løsladt. Og nu afventer vi den kommende tid i spænding for at se, hvad vej det går, siger Cecilie Bjørnskov-Johansen, som er Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Cambodja.
Hun mener, at Danida og de øvrige donorer ved det kommende donormøde i marts skal gå i dialog med den cambodjanske regering om demokrati.
– Det er på tide, at donorerne stiller krav til regeringen om ytringsfrihed og overholdelse af menneskerettighederne, anfører Cecilie Bjørnskov-Johansen.
Flere oplysninger hos Regional repræsentant Cecilie Bjørnskov-Johansen, e-mail: [email protected], tlf. 0855 1279 1194