Sagen om Muhammedtegningerne betyder, at budskab om demokrati fra den danske regering ikke vil blive modtaget positivt i den arabiske verden. Søren Hougaard opfordrer til, at regeringen giver større råderum under Det Arabiske Initiativ til de danske organisationer og foreninger.
Af Søren Hougaard,
formand for Mellemfolkeligt Samvirke
Konsekvenserne af Muhammed-tegningerne er endnu uoverskuelige. Alle har travlt med at kloge sig på, hvem der har lavet hvilke fejl. Men én ting er stort set alle enige om: Danskerne er overraskede over konsekvenserne af Jyllands-Postens måde at forvalte retten til ytringsfrihed på. Dette gælder (forhåbentlig) også Jyllands-Posten selv.
De voldsomme udtryk for had til Danmark er ubærlige for os. Vi ser helst os selv som et fredselskende og tolerant folkefærd, som alle kan lide. Dette billede er krakeleret. Skaden for Danmark er stor, og vores rolle i international politik og internationalt udviklingsarbejde vil være forandret.
Et af Danmarks seneste større udviklingspolitiske udspil er Det Arabiske Initiativ, som skal støtte demokratiudvikling i de arabiske lande. Dette program har hovedsagelig været designet og gennemført af Udenrigsministeriet selv, dog er dele udliciteret til danske organisationer, bl.a. fagbevægelsen og Mellemfolkeligt Samvirke.
Det er vanskeligt at forestille sig, at den danske statsmagt i de kommende år vil komme igennem med aktiviteter, der skal fremme demokrati i de arabiske lande. Retfærdigt eller uretfærdigt vil ethvert budskab om demokrati leveret af den danske regering ikke blive modtaget i en positiv ånd i den arabiske verden.
Dialogen mellem ganske almindelige mennesker i de arabiske lande og Danmark er nu vigtigere end nogensinde. Gennem dialog om demokrati, menneskerettigheder, ytringsfrihed, etik og religion kan vi lære at forstå hinanden – og samtidig genopbygge Danmarks omdømme i udlandet.
Blandt de første konkrete initiativer som følge af den nuværende krise, har Mellemfolkeligt Samvirke sammen med Krogerup højskole inviteret 50 unge fra Mellemøsten til en uges ophold i Danmark, hvor de vil gå i dialog med unge danskere og danskere med muslimsk baggrund.
Desuden er Mellemfolkeligt Samvirke allerede med i initiativet Next Stop Mellemøsten, der til sommer sender danskere på tre ugers rundrejse i en række arabiske lande med tværkulturel dialog i centrum.
Og for nylig har vi indviet et dialogcenter i Jordan, hvor unge arabere mødes med hinanden og med unge fra resten af verden for at diskutere demokrati, indflydelse – og håb og drømme for fremtiden.
Tiden er inde til, at de danske organisationer og foreninger kommer talstærkt på banen, så Danmarks gode omdømme kan genvindes. Vi skal have styrket den nødvendige dialog, der mindsker risikoen for fremtidige konflikter med vores omverden.
Udviklingsministeren burde bede danske organisationer om at overtage gennemførelsen af Det Arabiske Initiativ.
Ministeren kunne samtidig forlange, at aktiviteterne i de arabiske lande forankres i Danmark med lokale støttegrupper og foreningers aktive opbakning. Der kunne også stilles krav om, at organisationerne inddrager de etniske minoriteter i Danmark.
Alle bør bidrage til en fredelig udvikling. Mellemfolkeligt Samvirke er godt i gang, men vi stiller gerne op til mere, slutter Søren Hougaard.
Kilde: www.ms.dk