Ministre, minoriteter og medier i dialog med unge besøgende muslimer fra 11 lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

32 unge fra bl.a. Syrien, Libanon, Palæstina, Pakistan og Tyrkiet kommer mandag til Danmark på et ugelangt ophold, hvor de vil gå i dialog med minoriteter, medier og politikere.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K), skatteminister Kristian Jensen (V), Mogens Camre (DF) og Mogens Lykketoft (S), Dagbladet Politiken og Mandag Morgen er blandt de mange, der har sagt ja til at møde Next Stop Danmark, skriver Mellemfolkeligt Samvirke og Krogerup Højskole i en pressemelding søndag.

Initiativet Next Stop Danmark er taget af Mellemfolkeligt Samvirke og Krogerup Højskole for at skabe dialog og forståelse ovenpå Muhammed-krisen.

– Med Next Stop Danmark satser vi på ungdommen, fordi den udgør en meget stor del af befolkningen i disse lande. De unge bliver en dag magthaverne, og de tørster efter at gå i dialog og tage et ansvar, siger Trine Pertou Mach, programkoordinator hos Mellemfolkeligt Samvirke.

På meget kort tid er det lykkedes Mellemfolkeligt Samvirke og højskolen i Nordsjælland at få kontakt til engagerede unge i Jordan, Syrien, Libanon, Pakistan, Palæstina, Ægypten, Marokko og Tyrkiet.

Nogle af de inviterede har ikke fået lov at rejse.

En fortæller: ”Meget har ændret sig her os. Det ser ud som om, at de årsager, der ligger til grund for initiativet Next Stop Danmark, er de samme som dem, der nu forhindrer mig at deltage”.

Et par unge har afvist at komme, før den danske regering har undskyldt tegningerne. Det argument forstår Rune Baastrup fra Krogerup Højskole ikke helt:

– Next Stop Danmark er netop den store chance for at komme væk fra de fastlåste positioner og få gang i den helt nødvendige dialog. Vi skaber her en verdslig ramme, der skal give anvisninger på, hvordan vi kommer videre, siger han.

Et tætpakket program er blevet muligt, fordi også danskerne er særdeles interesserede i at få etableret en dialog.

Ugen igennem bor de besøgende sammen med danske unge på Krogerup Højskole. Foruden workshops og samvær på den smukt beliggende skole nord for Humlebæk, byder det fælles program på en lang række møder med politikere, medier og minoritetsforeninger.

Program:

Mandag d. 20. marts
De unge ankommer til Danmark og vil om aftenen præsentere sig for hinanden og eleverne på Krogerup Højskole.

Tirsdag formiddag 10 -10.30
Dialog med udenrigsminister Per Stig Møller i Udenrigsministeriet

Tirsdag eftermiddag og onsdag
De unge vil blandt andet debattere ytringsfrihed, respekt og ungdomskultur med hinanden på baggrund af oplæg fra bl.a. Jens Borglind og Nikolai Lang fra Another Denmark.

Torsdag aften kl. 19.30:
Dialog om at leve som minoritet i et demokratisk samfund med en lang repræsentanter for danske minoritetsforeninger bl.a. Demokratiske Muslimer, Muslimer i Dialogs Ummar Arshed, Forum for Kritiske Muslimers Sherin Khankan, Den Iranske Forenings Kvindeklubs Fariba Parsa og Palæstinensisk Netværk i Danmarks Amneh Hawweh

Fredag formiddag 10 – 11.30
Besøg i Folketinget med Skatteminister Kristian Jensen (V), Kamal Quereshi (SF) og Eyvind Vesselboe (V) som værter.

Fredag 15.30 -17.00
Offentligt høring på Dagbladet Politiken mellem de unge og bl.a. politikerne Mogens Camre (DF), Mogens Lykketoft (S), Kristian Jensen (V). Udenrigsredaktør Michael Jarlner er ordstyrer

Lørdag
Udformning af et ungdomsmanifest, der skal indgå i Mandag Morgens Coexistence of Civilisations.

Lørdag aften
Offentlig fest i Studenterhuset

Yderligere oplysninger hos Trine Pertou Mach, programkoordinator hos Mellemfolkeligt Samvirke, tlf 2335 0965 og Rune Baastrup, underviser på Krogerup Højskole, tlf. 2396 0186

Se også www.nextstop.dk, www.ms.dk og www.krogerup.dk