Mellem 75.000 og 150.000 job flytter til udlandet over de næste 15 år. Alligevel er det økonomisk set til gavn for Danmark, skriver Politiken onsdag.
Det overraskende budskab kommer fra tænketanken Fremtidens Vækst, der er nedsat af økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), og har den tidligere B&O direktør Anders Knutzen som formand.
Ifølge Anders Knutzen vil det være en fejl at udråbe globaliseringen som en trussel på baggrund af det beregnede jobtab. Han peger på, at erfaringen viser, at alle parter vinder ved den globale flytten rundt på arbejdsopgaver og job.
– Hver gang der flyttes opgaver for én krone ud af landet, skabes der for 1,15 krones værdi i Danmark, siger Anders Knutzen på baggrund af analyser, der er foretaget i USA, men oversat til danske forhold af Økonomi- og Erhvervsministeriets økonomer.
Tænketankens tal for udflytning af op mod 150.000 arbejdspladser er det nærmeste, man kommer et officielt bud på, hvor meget globaliseringen påvirker jobmarkedet herhjemme. Og umiddelbart ser tallet dramatisk ud, men det kan ikke stå alene. Der er nemlig også gevinster ved at flytte arbejde ud af Danmark til f.eks. lavtlønslande i Asien og Østeuropa.
Først og fremmest er der de direkte gevinster ved, at man kan få produceret og leveret serviceydelser billigere i udlandet. Men hovednøglen til et positivt udbytte af globaliseringen er, at vi herhjemme skal være lige så gode til at erstatte de forsvundne job med nye, endnu bedre job, anfører Tænketanken ifølge Politiken.