UM: Sikkerheden er største udfordring ved valget i Afghanistan

Forfatter billede

Lørdag er der parlamentsvalg i Afghanistan. Den største udfordring er sikkerheden, skriver udenrigsministeriet på sin hjemmeside onsdag.

Danmark støtter valget gennem FN’s valgstøtteprogram samt organisationerne ”Free and Fair Election Foundation of Afghanistan” og ”Afghan Woman’s Network” for at styrke arbejdet med at få et så sikker og transparent valg som muligt. I alt 2.513 kandidater, heraf 397 kvinder, konkurrerer om de 249 pladser i parlamentet.

Sikkerhed på valgstederne

For første gang er det de afghanske sikkerhedsstyrker, som står for sikkerheden omkring valgstederne. De internationale styrker vil spille en tilbagetrukken rolle som back-up. De danske styrker i Helmand-provinsen vil på valgdagen støtte de afghanske sikkerhedsstyrkers indsats for at skabe sikkerhed omkring valgstederne i provinsen.

På valgdagen vil 5.816 valgsteder være åbne . Den afghanske valgkommission har besluttet ikke at gennemføre afstemning i de mest usikre distrikter. Man har ud fra den oprindelige liste derfor frasorteret 1.019 valgsteder på grund af sikkerhedshensyn.

Danmark støtter et frit og fair valg

Danmark bidrager med 10 mio. kr. til FN’s valgstøtteprogram, der giver teknisk og logistisk støtte til afholdelse af parlamentsvalget. Det er en afgørende proces i retning af at gøre afghanske valg mere inklusive og professionelle.

Danmark støtter også den afghanske valgobservatørorganisation FEFA (”Free and Fair Election Foundation of Afghanistan”) med 3 mio. kr. Organisationen er den største og mest troværdige afghanske valgobservatørmission, og er ledet af Nader Nadery, som også er kommissær i den afghanske menneskerettighedskommission. FEFA vil på valgdagen have 7.000 observatører placeret på valgstederne fordelt over hele landet for at observere valget, og vil derfor være en vigtig kilde, når afghanerne skal afgøre om valget har været troværdigt.

Danmark støtter endvidere kvindenetværket ”Afghan Women’s Network” (AWN) i en kampagne, der skal styrke kvindelige vælgeres deltagelse i valget. AWN repræsenter 65 afghanske kvindeorganisationer og er til stede i 29 provinser (inkl. Helmand). Danmark bidrager frem til og med 2011 med 1,7 mio. kr. til projektet, der vil forsøge at nå kvinderne gennem blandt andet plakater, radio- og TV-spots og workshops. Som en del af projektet vil AWN desuden træne de nye kvindelige parlamentarikere efter valget for at styrke deres stemme i det nye parlament.

FN’s paraplyorganisation i Afghanistan, UNAMA, har udsendt fakta om valget.