KOMMENTAR/ANALYSE
Af Malene Haakansson
journalist og international advocacy medarbejder i Folkekirkens Nødhjælp
Når verdens ledere mandag den 20. september mødes for at gøre status over, hvordan det går med 2015 Målene, kan de konstatere, at fattigdommen måske nok formindskes, men for verdens sultende går det stadig den forkerte vej.
Vi er på rette spor med at opnå Mål 1. A, som går ud på at halvere andelen af mennesker, der lever for under 1,25 US dollar (ca. 7 kr.) om dagen.
Derimod er andelen af sultende steget fra 842 millioner i 1990 til 925 millioner i 2010, viser de nyeste tal fra FAO. Den vækst, som mange u-lande har oplevet, har – hvis vi ser bort fra Østasien og Kina – ikke skaffet mad til de ekstremt fattige, der netop sulter.
En af årsagerne er, at der bliver fokuseret alt for lidt på at bekæmpe sulten, dér hvor de fattigste befinder sig – nemlig på landet. Over 70 procent af de ekstremt fattige bor i Den 3. Verdens landdistrikter, hvor de på primitiv vis overlever ved at dyrke smålandbrug.
De bruger op mod 80 procent af deres indkomst på mad. Derfor vil fokus på småbønder og fattige på landet uden adgang til jord være dobbelt så fattigdomsreducerende som vækst uden for landbruget.
Den fattige bonde, som ofte er en enlig kvinde, vil kunne øge sin indtje-ning, give sine børn bedre mad og sørge for, at de får en uddannelse. Beskæftigelsen vil stige, og fødevarepriserne blive påvirket positivt.
Danmark og andre industrilande må derfor øge bistanden til småbønder. Denne gruppe må have indflydelse på de nationale udviklingsplaner, og især kvinderne skal med i beslutningsorganerne fra lokalt til nationalt plan.
Hvis adgangen til markeder for bøndernes produkter bliver øget, internationale handelsbarrierer brudt ned og forskning i at forbedre produktionen i smålandbrug forbedres, kan vi vinde over sulten.
Sult er det mest ekstreme udtryk for dyb fattigdom og et overgreb mod menneskers grundlæggende ret til mad. At nedbringe andelen af sultende er altafgørende for, at FN’s 2015 Mål bliver en succes.
Kilde: 92-gruppens nyhedsbrev, september 2010, nr. 68
92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling – er et samarbejde mellem 21 danske miljø- og udviklingsorganisationer. 92-gruppen arbejder for en bæredygtig (miljømæssig skånsom) udvikling i verden.