Fælles donor-strategi er svær, viser ny evaluering om bistand i Zambia

Forfatter billede

Et er at opstille ideelle retningslinjer for, hvordan donorerne skal koordinere udviklingsbistanden. Noget andet er at realisere dem i praksis.

Det understreges af en ny britisk-ledet evaluering af 16 donorers fælles strategi for deres bistand til Zambia i perioden 2007-10. Evalueringen er udgivet af Udenrigsministeriet i København.

I 2005 blev en række lande – både donorlande og udviklingslande – enige om den såkaldte Paris-erklæring, der skulle sikre en mere effektiv udviklingsbistand. Den rummede en lang række anbefalinger, bl.a. at udviklingsbistanden skulle koordineres bedre af donorerne.

Samtidig gik ikke færre end 16 donorer, herunder Danida, sammen i Zambia om at udvikle den første fælles strategi for deres bistand til landet. Fællesstrategien (JASZ) dækkede perioden 2007-10 og var inspireret af Paris-erklæringen.

Manglende politisk vilje

Evalueringen fælder langt fra nogen entydig dom over strategiens første fase: Noget er lykkedes et stykke af vejen, andet slet ikke.

Mens strategien har bidraget til at forbedre arbejdsdelingen og harmoniseringen blandt donorerne og dermed har været med til at effektivisere bistanden til Zambia, så er det bemærkelsesværdigt, at Zambias regering ikke har underskrevet strategien og ikke taget et medansvar for strategiens gennemførelse. Den politiske vilje var der de første år, men har siden været for nedadgående.

Det er desuden evalueringens vurdering, at Zambias regering mangler kapacitet og ressourcer til at påtage sig det nødvendige lederskab. Evalueringen konkluderer endvidere, at strategien i højere grad har forbedret processer, end den har ført til konkrete udviklingsresultater.

Trods de mange problemer anbefaler evalueringen, at donorerne følger den fælles strategi op med en ny fase for netop at sætte ind på de områder, der ikke lykkedes i første fase.

Den næste fællesstrategi bør i langt højere grad tage sit udgangspunkt i Zambias næste nationale udviklingsplan og sektor for sektor kortlægge, hvordan de enkelte donorer bedst økonomisk og teknisk kan støtte realiseringen af planen. Og donorerne bør tilbyde den nødvendige støtte til at opbygge kapacitet og ressourcer hos de zambianske myndigheder, så de kan påtage sig det lederskab, der hidtil har manglet.

Evalueringen er gennemført i 2009-2010 af det engelske konsulentfirma Oxford Policy Management i samarbejde med konsulenter fra Zambia. Rapporten kan downloades fra internettet på www.evaluering.dk eller www.evaluation.dk

Yderligere oplysninger hos chefen for Danidas evalueringskontor, Ole Winckler Andersen på tlf. 33 92 02 36 eller e-mail [email protected]