Dansk initiativ styrker verdens fattigste i klimaforhandlingerne

Forfatter billede

Regeringens klimapulje har givet fem danske organisationer 8 millioner kroner for at sikre, at verdens fattige klimaforkæmpere får en stemme i klimaforhandlingerne. Programmet skal styrke klimanetværk i og på tværs af lande, som allerede er hårdt ramt af klimaforandringerne.

Lige op til COP16 kan fem danske organisationer fejre, at de har modtaget otte millioner kroner fra regeringens klimapulje til et nyt program, ’Southern Voices Capacity Building’. Programmet skal styrke klimanetværk i lande, som allerede nu er hårdt ramt af klimaforandringerne.

’Vi har lært af COP15, at vi også har brug for en national indsats i ulandene. Idéen bag dette program er, at klimaforkæmpere i ulandene skal have indflydelse på beslutninger om klimaet i deres lande. Så kan de bedre sikre, at klimamidler bliver brugt på projekter, som kommer fattige og sårbare mennesker til gode,’ siger Poul Erik Lauridsen, der er klimaekspert i CARE.

Vi taler ikke på de fattiges vegne

Programmet vil støtte 11 nationale, 6 regionale og 3 tematiske klimanetværk. Udover at fokusere på at hjælpe klimanetværkene til at få national indflydelse, rustes klimanetværkene også til at påvirke beslutningstagere i de internationale klimaforhandlinger.

”Så er det ikke CARE, der taler på de fattiges vegne, men mennesker, som rent faktisk selv har set eller oplevet, hvor hårdt klimaforandringerne rammer,” siger Poul Erik Lauridsen, om hvorfor det er vigtigt at give klimanetværkene en stemme i de internationale klimaforhandlinger.

Som en del af programmet skal de deltagende klimanetværk udarbejde landerapporter med analyser og vurdering af klimapolitikker og klimaprogrammer både i deres egne lande og på internationalt plan. Landerapporterne skal samles til en international rapport, der udkommer lige inden COP17 i Sydafrika i 2012.

Programmet varer halvandet år og starter i januar 2011.

Om organisationerne

De fem danske organisationer bag programmet er CARE Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Vedvarende Energi (OVE), Ulandsorganisationen Ibis og KULU. CARE Danmark står for at koordinere projektet, som også indeholder et samarbejde med de to internationale organisationer CAN International og IIED.