Danske klimapenge til små sårbare ø-stater i 2011

Forfatter billede

Regeringen vil bruge klimapengene i 2011 på at fremme private klimainvesteringer i udviklingslandene og hjælpe små sårbare ø-stater.
Udviklingsminister Søren Pind udtaler: Jeg er glad for, at jeg – sammen med Klima- og Energiminister Lykke Friis – allerede nu kan præsentere de klima-initiativer, som vi forudser vil modtage støtte fra den danske klimapulje i 2011. Med klimamødet i Cancun er det vigtigt, at vi viser, at vi lever op til løfterne i Copenhagen Accord om hurtig klimafinansiering. Med vores støtte i 2010 og den nye pakke i 2011 er vi med til at bistå udviklingslandene med omstillingen til grøn økonomi.

Regeringen har truffet beslutning om anvendelse af klimamidlerne på 400 mio. kr. for 2011. Beslutningen skal derefter godkendes af Finansudvalget. Pengene er en del af den pakke på i alt 1,2 mia. kr. for perioden 2010-2012, som regeringen lovede under Klimamødet i København sidste år.

Under Klimamødet i Mexico regner Danmark med i samarbejde med Verdensbanken og FN (UNDP) at kunne indgå en principaftale med sammenslutningen af små udviklings-ø-stater om at hjælpe dem med at fremme klimatilpasning og omstillingen til grøn økonomi.

Klimamidlerne skal skabe grobund for grøn og klimavenlig vækst i udviklingslandene. Danmark vil i 2011 også støtte Maldiverne, Kenya og Indonesien bilateralt igennem projekter med bl.a. kystsikring, klimatilpasset landbrug og genetablering af skov.

Herudover påtænkes støtte til grøn omstilling og klimatilpasning i udviklingslandene, ligesom fremme af private klimainvesteringer i udviklingslandene planlægges igennem et samarbejde med fortrinsvis europæiske donorer, hvor de offentlige penge forudses at mobilisere finansiering fra den private sektor.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til kontorchef Margit Thomsen, Udenrigsministeriets kontor for Miljø, Energi og Klima, Tlf. +45 3392 0535