Udenrigsminister Lene Espersen besøger Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udenrigsministeren har netop fuldført et besøg til Afghanistan i fællesskab med hans kongelige højhed kronprins Frederik og forsvarsministeren.

Hovedfokus for besøget var Helmand-provinsen, hvor delegationen fik lejlighed til at tale med den danske kampgruppe og de civile danske rådgivere samt en række centrale militære og civile aktører i Helmand.

Udenrigsministeren udtaler: ”Besøget i Helmand var en meget kærkommen mulighed for at diskutere sikkerhedssituationen i Helmand samt den civile og militære indsats på jorden – både med vores nærmeste allierede, men i særdeleshed også med den danske kampgruppe og de danske udsendte civile rådgivere. Det ligger mig meget på sinde, at høre soldaternes egne erfaringer – også i forhold til at afklare den fremtidige danske indsats i Helmand. Den militære indsats i Afghanistan er nu på maksimum. Det er vigtigt, at den civile indsats følger med. Det er forudsætningen for at afghanerne kan overtage – og fastholde – ansvaret for deres land.”

Udenrigsministeren holdt også møder med provinsguvernør Gulab Mangal samt aflagde besøg på polititræningscenteret i Helmand, som bl.a. støttes af Danmark, og udtaler i den forbindelse:

”Det er tydeligt, at der er sket fremskridt. Det går godt med vores træning af de afghanske soldater. Opbygningen af en habil afghansk politistyrke er noget af det, der trænger sig særligt på nu. Der er ikke nok politi, og kvaliteten er ikke god nok. Jeg vil se på, hvordan Danmark kan gøre mere for at uddanne og træne det afghanske politi. Jeg er desuden opmuntret af, at se de små men klare fremskridt indenfor regeringsførelse og udvikling.”

På vej til OSCE-topmødet i Astana, Kasakhstan, havde udenrigsministeren lejlighed til at gøre stop i Kabul, hvor hun mødtes med bl.a. General Petraeus, NATO’s øverstkommanderende i Afghanistan; Mark Sedwill, NATO’s øverste civile repræsentant samt formanden for det Høje Fredsråd, tidligere præsident Rabbani. Udenrigsministeren udtaler: ”Der er ikke tvivl om, at situationen i Afghanistan er kompliceret, og at der fortsat er meget store udfordringer. Det vigtigt, at vi fortsætter med at se på, hvordan vi bedst støtter opbygningen af de afghanske kapaciteter – både militære og civile. Det er afgørende for transition. Det har jeg også fået bekræftet gennem mine samtaler med vores afghanske partnere og ISAF. Samtidigt er en politisk løsning på konflikten nødvendig. Her skal vi fortsætte vores støtte til det afghanske reintegrationsprogram, der er med til at skabe faktiske alternativer for tidligere oprørere. Og vi skal støtte en afghansk ledet forsoningsproces. Det er dog vigtigt at understrege, at der stilles betingelser. Tilbuddet gælder kun oprørere, der tager afstand fra vold og terrorisme, og som respekterer den afghanske forfatning.”

Ministeren deltog også i et møde med en række kvinder fra bl.a. centrale civilsamfundsorganisationer, parlamentet og regeringen. Begivenheden havde et bredt fokus på kvinders politiske indflydelse, retssektoren, samt kvinders rolle i fred og sikkerhed. Arrangementet fulgte op på det dansk-amerikanske initiativ – lanceret af ministeren og Hillary Clinton – om kvinders retssikkerhed i Helmand. Hertil udtaler udenrigsministeren: ”Danmark vil fortsat arbejde for, at kvinder bliver inddraget i og får indflydelse på det afghanske samfund – det gælder også den afghanske fredsproces. Det ser jeg som helt centralt for at skabe et stabilt Afghanistan. Derfor fortsætter vi også vores støtte til afghanske kvindenetværk, civilsamfundet og menneskerettigheder”.