Ingen fremgang for kasteløse i Indien og Nepal, konkluderer rapporter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Der er ingen gode nyheder for de millioner af kasteløse i Indien og Nepal på FN’s Menneskerettighedsdag, der fejres 10. december. To nye rapporter fra Asian Human Rights Commission (AHRC) konkluderer, at kasteløse i begge lande bliver diskrimineret både hvad angår deres adgang til det juridiske system, sundhed, jord, sociale ydelser og mad.

Rapporten om Indien fremhæver, at på trods af at Indien er verdens største demokrati, anses millioner af mennesker stadigt for at være kasteløse og udsættes for krænkelser af basale menneskerettigheder.

Rapporten nævner også, at Indiens forklaring om, at kaste spørgsmplet er et internt anliggende kun gør problemet værre og giver flere eksempler på de grusomheder, der bliver begået mod de kasteløse.

Rapporten om Nepal konkluderer, at ændringen i 2007 af landets konstitution, der gav kasteløse retten til ikke at blive defineret som kasteløs, har haft en begrænset effekt. Kastesystemet lever i bedste velgående og påvirker alle livets forhold i Nepal.

Der er 260 millioner kasteløse i verden, hvoraf 200 millioner lever i Indien.