Nepenthes: Danmark bør lave en regnskovsfond

Forfatter billede

Klimaforhandlerne i Mexico har givet hinanden håndslag på at standse rydningen af regnskov. Nu skal der handling bag ordene, og Danmark har alle de rigtige forudsætninger for at gå foran, mener miljøorganisationen Nepenthes.

Der er meget at vinde for klimaet, for dyre- og plantelivet og for os mennesker. Rydning af regnskoven står for op til en femtedel af vores CO2-udledning. Derfor har spørgsmålet om, hvordan vi bevarer regnskoven været en central del af klimaforhandlinger i årevis. Og nu lykkes det endelig at nå en aftale ved klimatopmødet i Cancun, skriver Nepenthes i en pressemeddelelse onsdag.

Aftalen er dog foreløbigt en slags hensigtserklæring, for der mangler stadig penge der skal gøre det attraktivt for fattige lande at lade regnskoven stå.

Viden der efterspørges

– Skovaftalen mangler penge og retningslinjer, der sikrer, at de penge, der bliver sat af, rent faktisk gavner de lokalsamfund, der bevarer regnskoven, og ikke ryger i korrupte regeringers lommer, siger Rebecca Bolt Ettlinger, klima-talskvinde for Nepenthes.

– Der mangler kort sagt nogle lande, som vil gå foran og vise, at det kan fungerer. Et af de lande skal være Danmark. Vi skal vise, at regnskovsfredning kan gavne naturen, oprindelige folk og klimaet, gør hun gældende.

Mange af de svage punkter i den vedtagende skovaftale er områder, som Danmark længe har haft som mærkesager inden for udviklingsbistanden: oprindelige folks rettigheder, anti-korruption, god regeringsførelse og lokal medbestemmelse.

– Danmark har førstehåndserfaring med de her problematikker. Erfaringer, som vi ville kunne bruge. I Bolivia f.eks. har Danida arbejdet i over 20 år med at sikre, at oprindelige folk får skøder på deres jord i regnskoven. Og det virker. Hvis de skovområder i stedet bliver fældet, vil det udlede drivhusgasser svarende til Danmarks CO2 udslip over 125 år, siger Rebecca Bolt Ettlinger, der understreger at midlerne til en ny regnskovsfond ikke skal tages fra eksisterende bistandsmidler.

Regnskoven skal også bevares i Danmark

Skovaftalen, som forhandlerene blev enig om i Cancun, rummer krav om, at rige lande skal sætte ind over for årsagerne til regnskovsfældning. Også her har Danmark en mulighed for at spille en rolle som foregangsland, mener Nepenthes:

– I Danmark producerer vi årligt 27 millioner svin fodret med sojabønner, der bl.a. stammer fra ryddet regnskovsjord. Nu har vi muligheden for at tænke produktionen om og vise verden, at vores svineproduktion ikke behøver at lægge regningen i skovene. En regnskovsfond kan danne rammen om, at vi udvikler en politik for, hvordan vi begrænser den effekt vores forbrug har på verdens skove, siger Rebecca Bolt Ettlinger.

Yderligere oplysninger hos:
Rebecca Bolt Ettlinger, klimatalsperson i Nepenthes, tlf. 28 33 54 61
Tim Whyte, kommunikationsanvarlig, tlf. 61 30 91 20

Nepenthes om Nepenthes

Nepenthes er en dansk miljø- og udviklingsorganisation, der arbejder for bevarelse og bæredygtig brug af verdens skove herunder Danmark som selvstændigt indsatsområde. Internationalt har vi de fleste aktiviteter i Latinamerika, hvor vi for en stor del arbejder med fattigdoms-bekæmpelse, økoturisme og bæredygtig skovforvaltning og andre skovbevarende projekter med inddragelse af oprindelige folk samt øvrige, der bor i og lever af skovene.

I Danmark og internationalt arbejder vi løbende på at sætte skov på dagsordenen hos erhvervsliv, forbrugere, politikere og hos andre organisationer.

Foreningen blev oprettet i 1983 som ”Regnskovsgruppen” af biologi-studerende på Århus Universitet. I 1989 begyndte Nepenthes at samle ind til opkøb af regnskov – et arbejde der til dato er støttet af over 250.000 danskere.