Lene Espersen åben for at hjælpe Tunesiens demokrati-kræfter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark skal sammen med det øvrige EU gøre, hvad der er muligt for at fremme demokratiet i Tunesien, og udenrigsminister Lene Espersen (K) er åben for at stille danske bistandsmidler til rådighed for at styrke folkelige organisationer og ytringsfriheden i det nordafrikanske land, skriver Berlingske Tidende onsdag.

Espersen peger på Danmarks såkaldt “Arabiske Initiativ”, der nu er omdøbt til “Partnerskab for dialog og reform”, som egnet instrument til at skaffe penge hertil.

Danmark er under dette program allerede med til at støtte frie medier og journalister samt fagforeningsaktivister, kvindeorganisationer og andre borgerretsgrupper, og udenrigsministeren er klar til at intensivere støtten.

Hun peger overfor Berlingske især på støtte til den frie presse og regionale organisationer, der kan gå ind og øve en indsats på flere områder i Tunesien.

Det arabiske støtteprogram – som nu også omfatter Israel – råder over ca. 100 mio.kr. i 2011. Det blev reddet på konservativ foranledning efter at Venstre og Dansk Folkeparti ønskede det nedlagt.

Tunesiens mangeårige diktator Ben Ali, flygtede forleden og det vestligt-orienterede arabiske land er nu på vej mod demokratiske tilstande efter omfattende protester og uroligheder.