Ny Human Rights Watch rapport kritiserer blød linje overfor menneskeretskrænkere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Human Rights Watch (HRW) påpeger i organisationens Årsrapport for 2011, at der er stigende tendens hos mange af verdens regeringer til at indføre en blødere linje over for undertrykkende regimer.

BRUXELLES, 24. Januar 2011: HRW fremhæver i rapporten, at presset på undertrykkende regimer ofte er blevet erstattet af aftaler om dialog og samarbejde. Kenneth Roth, HRWs administrerende direktør, kritiserer især EU for ikke at gøre nok:

– The ritualistic support of ‘dialogue’ and ‘cooperation’ with repressive governments is too often an excuse for doing nothing about human rights. The EU’s ‘constructive dialogues’ are among the most egregious examples of this global trend, siger han.

Men også FNs generalskretær Ban Ki-Moon og USAs præsident, Barack Obama, får kritik med på vejen; der er simpelt hen for lidt handling og for meget fokus på interesser og cost-benefit siger HRW.

Det er dog ikke helt blevet opgivet at lægge pres på undertrykkende regimer siger HRW, men dette har primært været benyttet overfor regeringer såsom Nordkorea, Iran og Zimbabwe, hvis opførsel har været så ekstrem at den overskygger de interesser som er på spil.

HRW understreger dog, at dialog er et væsentlig redskab i bekæmpelsen af forbrydelser mod menneskerettighederne, men at det forudsætter at de følges op af handling og konkrete målepunkter.

BAN KI-MOON KOMMENTERER
På et pressemøde d. 24. januar udtalte Ban Ki-Moons talsmand, Farhan Haq, i forbindelse med kritikken i HWRs rapport, at Ban Ki-Moon har benyttet en blanding af ”stille diplomati” og offentligt pres til at fremme menneskerettighederne og han mener ikke at disse to metoder udelukker hinanden.

For Ban Ki-Moon er det vigtigt at vurdere hvert enkelt tilfælde og foretage en strategisk beslutning omkring den mest effektive vej til at sikre ansvarlighed og overholdelse af menneskerettighederne.

Både i forbindelse med Burma og Kina har Ban Ki-Moon udtrykt sig meget klart om menneskerettigheder sagde Farhan Haq. Yderligere i forbindelse med Sri Lanka har Ban Ki-Moon udpeget et rådgivende panel, som snart vil præsentere sin rapport.

Læs mere om rapporten her: http://www.hrw.org/en/news/2011/01/24/world-report-governments-soft-talking-abusers