VK sammensmelter nødhjælp, bistand og militærindsats i Somalia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udenrigsministeren, forsvarsministeren og udviklings-ministeren lancerer nu et øget dansk “samtænkt” engagement i Somalia, og fordobler herunder støtten til “udbryderrepublikken” Somaliland i nord, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet onsdag.

Danmarks bistandsindsats til den kaosramte nation på Afrikas Horn samles i én bevilling på 370 mio. kr. Hertil kommer midler fra globalrammen, samt den sømilitære indsats i NATO-regi under bekæmpelsen af pirateri. Rammerne for den danske indsats er udstukket i ”Politikpapir for Danmarks engagement i Somalia i 2011”, hedder det.

Se hele papiret på
http://www.um.dk/NR/rdonlyres/573B109A-1227-4223-B4B9-FB57D2376977/0/PolitikpapirforDanmarksengagementiSomalia2011.pdf

Udviklingsminister Søren Pind (V):

– Selv om situationen i hovedparten af Somalia er meget vanskelig, har vi set en positiv og demokratisk udvikling i andre dele af landet bl.a. Somaliland og Puntland (2 områder i den nordlige del af det “gamle” Somalia, red.).

– Det giver håb om fred og frihed for Somalias befolkning. Derfor har den danske Somalia-politik et dobbelt formål. Vi fortsætter støtten til overgangsregeringen og støtter regioner med en fredelig og stabil udvikling. Jeg har under mit besøg i Somaliland i efteråret ved selvsyn konstateret, at der er sprækker af fremgang og frihed midt i Somalias kaos. Der kan vi gøre en forskel, og derfor fordobler vi nu støtten til Somaliland.

Situationen i Somalia er kritisk. Overgangsregeringen er svag og forfatningsprocessen har haft store opstartsvanskeligheder, anfører ministeriet og fortsætter:

Store dele af landet er domineret af en radikal islamisk bevægelse, der bekæmper overgangsregeringen, og mange somaliere er helt afhængig af humanitær bistand for at overleve.

Konflikten har en destabiliserende effekt på hele Afrikas Horn og påvirkning på Europa og Danmark gennem pirateri og mulig arnested for radikalisering.

Danmark bidrager til fred og stabilitet i Somalia ved hjælp af en sammenhængende international indsats, der samtænker både de politiske og militære samt humanitære og udviklingspolitiske indsatser i Somalia og i regionen.

Samtidig giver Globalrammen, der finansierer stabiliseringsprojekter i krydsfeltet mellem sikkerhed og udvikling i skrøbelige stater, mulighed for bredere danske stabiliseringsindsatser herunder opbygning af østafrikansk fredsbevarende kapacitet, bekæmpelse af pirater, og støtte til udvikling af regional kystbevogtning.

Det langsigtede mål for den danske indsats er at bidrage til et stabilt Somalia, som kan tage vare på sin egen sikkerhed og fremme en stabil økonomisk og social udvikling. Menneskers frihed, sikkerhed og levevilkår er i centrum.

Det danske engagement går på to ben. Danmark støtter såvel overgangsregeringen som regionale og lokale initiativer, der bygger stabilitet og udvikling nedefra.

Indsatsen tilpasses således situationen i de enkelte regioner og har både et humanitært og udviklingsmæssigt fokus i de mere stabile områder af Somalia især Somaliland, hvor Danmark bl.a. vil støtte fremme af vækst og beskæftigelse.

Som led i indsatsen ønsker man også at udbygge dialogen og samarbejdet med det somaliske mindretal i Danmark.

Udenrigsminister Lene Espersen (K):

– Situationen i Somalia er meget alvorlig. Med kun et halvt år tilbage, står overgangsregeringen overfor store udfordringer ikke mindst med at udarbejde en ny forfatning og holde valg.

– Under mit møde med Somalias udenrigsminister Mohamed Omaar i sidste uge, pointerede jeg vigtigheden af, at forfatningsprocessen bliver inklusiv og legitim, og at der arbejdes med problemerne med radikalisering af unge somaliere, der har vidtrækkende konsekvenser også for Danmark.

– Med den ny Somalia-politik øger vi indsatsen for at bekæmpe de kortsigtede følger af pirateriet og terrorismen. Samtidig arbejder vi langsigtet på at skabe grundlaget for et stabilt Somalia, der selv kan tage vare på sin egen sikkerhed og fremme en stabil økonomisk og social udvikling.

– En vellykket indsats i Somalia kræver en koordineret indsats – både blandt det internationale samfund, med de regionale organisationer og ikke mindst via samtænkning af det danske politiske og militære samt humanitære og udviklingspolitiske engagement.”

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V):

– Konflikten i Somalia berører ikke kun den somaliske befolkning, men har en destabiliserende effekt på hele Afrikas Horn. En situation, der også påvirker Europa og Danmark bl.a. i forhold til skibsfarten. Derfor mener regeringen, at det er vigtigt at bidrage til at skabe fred og stabilitet i Somalia.

– Forsvarets indsats i relation til Somalia er primært centreret omkring pirateribekæmpelse, men vil også fokusere på militær kapacitetsopbygning i regionen. Regeringen har senest forlænget den militære indsats med et af søværnets støtteskibe således, at Danmark i 2011 i mindst 4 måneder vil deltage i NATO’s antipiraterimission Ocean Shield.

– I et tæt samarbejde med de øvrige nordiske lande bidrager vi derudover til opbygning af militære kapaciteter i den østafrikanske region. Denne indsats har til formål at gøre de afrikanske lande i stand til i højere grad selv at håndtere sikkerhedsudfordringerne i regionen.

– Samarbejdet omfatter bl.a. støtte til opbygning af den østafrikanske reaktionsstyrke og muligheder for etablering af en egentlig regional kystvagt, slutter hun.