Danwatch: Frugt og grønt fra jødiske bosættelser ender i danskernes mad

Forfatter billede

Danske supermarkeder og restauranter sælger frugt og grønt, der er dyrket i ulovlige jødiske bosættelser på besat palæstinensisk land.

Det konkluderer en ny undersøgelse fra DanWatch, skriver “vagthunden” selv i en pressemeddelelse mandag.

Supermarkederne under Coop og Dansk Supermarked handler med varer fra jødiske bosættelser, selv om begge kæder har en politik om ikke at føre bosætterprodukter.

I Føtex kan man finde peberfrugter fra bosættelsen Tomer, produceret af firmaet Agrexco, skønt Dansk Supermarked har en “standardaftale med virksomheden og tillid til, at virksomheden kender EU’s regler og respekterer dem”, som det udtrykkes

Coops super-markeder sælger Hadiklaim dadler, der produceres i den besatte Jordan-dal. Det sker, selv om kæden, ifølge direktør for miljø- og fødevarepolitik i Coop Danmark, Mogens Werge, har”en klar politik om ikke at importere varer fra bosættelser.”

Kritik fra Forbrugerrådet og Amnesty

Mette Boye, afdelingschef hos Forbrugerrådet, mener, at supermarke-derne må leve op til deres egne retningslinjer:

– Hvis man har sagt, at man ikke økonomisk vil støtte de jødiske bosæt-telser, kan man efterleve det ved at have styr på, om ens leverandører opererer i de omtalte områder. Ansvarlig leverandørstyring kræver, at man har styr på hele sin varekæde, siger hun.

Sanne Borges, som er rådgiver inden for virksomheder og erhverv hos Amnesty Internationals danske afdeling, mener ikke, man kan forsvare at handle med varer fra besat land:

– Hvis de oplysninger, Amnesty har fået forelagt om sagen, er korrekte, er vores opfordring, at Coop Danmark og Dansk Supermarked bør afstå for at handle med varer, der er fremstillet i ulovlige besættelser, og som er i strid med FN’s regler for en besættelsesmagt, siger hun.

Supermarkeder kan stille krav

Grundet manglende mærkning er det svært at gennemskue, om produk-ter kan være fra bosættelser. Mette Boye mener dog, at supermarkeder-ne har de bedste forudsætninger for at have indsigt i varekæden:

– Detailstrukturen i Europa betyder, at nogle af supermarkederne er ret magtfulde. Det bør gøre dem i stand til at stille krav til leverandørerne og have et apparat til at kunne tjekke, hvor produkterne kommer fra, gør hun gældende.

Se mere om emnet på
https://sites.google.com/site/forretningpaaforbudtland/home