De første danske nødhjælpsmidler er på vej til Libyen

Forfatter billede

Den humanitære situation forværres time for time i grænseområderne mellem Libyen og nabolandene Tunesien og Egypten.

Der er nu behov for de danske nødhjælpsreserver, som på forhånd er stillet til rådighed af Danida for de store danske nødhjælpsorganisationer, skiver udenrgsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Udviklingsminister Søren Pind udtaler i den forbindelse:

”Jeg følger situationen nøje og er i direkte kontakt med FN og EU omkring situationen ved Libyens grænser til Egypten og Tunesien. Vi meddelte FN i sidste uge, at vi var klar til at hjælpe.”

”Vi har etableret store nødhjælpspuljer hos de danske nødhjælpsorganisationer. Der står således 60 millioner kr. på en slags kassekredit, som kan bringes i anvendelse i krisesituationer.”

”Jeg er glad for, at de midler nu bliver taget i brug. Det er bl.a. denne nødhjælpsmekanisme, som har været med til, at Danmark er blevet udnævnt som verdens bedste humanitære donor, fordi vi leverer nødhjælp til tiden, der hvor behovet er størst.”

Nødhjælpspuljerne, i alt 60 millioner kr., skal bidrage til at sikre, at Danmark er i stand til at reagere hurtigt og fleksibelt, når situationen kræver det.

Pengene er øremærket til brug for de største danske nødhjælpsorganisationer, som derved omgående kan sende akut nødhjælp, uden at vi skal igennem en større administrativ proces og derved miste kostbar tid.

Hertil kommer et større beløb afsat på finansloven, som organisationerne frit kan gøre brug af til udsendelse af nødhjælpseksperter.

Også Beredskabsstyrelsen står parat med medicinsk udstyr, mobile klinikker og feltfaciliteter, således at Danmark kan reagere hurtigt, når EU og FN anmoder om det.