CSW: Vatikanets forsøg på kapring mislykkedes

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval
Medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

Den 55 samling af FN’s Kvindekommission (CSW 55) blev ikke færdig til tiden og måtte vedtage slutdokumentet, de såkaldte “Agreed Conclusions”, i udkast.

Det er sket før, og det mest overraskende i samlingen var den ihærdighed, som reaktionære kræfter, anført af Vatikanet, demonstrerede for at hindre fremskridt.

Dysten mellem progressive og reaktionære kræfter var forudset, da den er årligt tilbagevendende. Men Vatikanets hovedrolle var uventet og stærkt medvirkende til at forhale enighed.

Samlingen i New York – fra den 22. februar til den 5.marts – endte dog med rimelig tilfredshed med konklusionerne hos de progressive, blandt dem den danske delegation.

Hovedemnet for dette års samling var “Access and participation of women and girls in education, training, science and technology, including for the promotion of women’s equal access to full employment and decent work”.

Og kilder fremhæver over for U-landsnyt.dk, at det lykkedes at få vedtaget relativt progressiv tekst i Agreed Conclusions bl.a. omkring retten til seksualundervisning og seksuel og reproduktiv sundhed.

Konklusionerne understreger også nødvendigheden af at revidere skolebøger og undervisningsmateriale, samt sikre at lærere uddannes i at undgå at videregive køns-stereotyper gennem undervisningen.

Der blev vedtaget tre resolutioner under samlingen: En resolution om kvinder, piger og HIV/AIDS, én om køn og klimaforandringer og den årligt tilbagevendende om palæstinensiske kvinders situation.

Vatikanets aktivitet

Vatikanet har kun observatørstatus, men var alligevel central i bestræbelserne på at undergrave samlingen, siger deltagere til U-landsnyt.dk.

Vatikanets repræsentanter var ikke kun meget talende i drøftelserne om Agreed Conclusions, men søgte ihærdigt at bearbejde mere religiøst konservative lande i Afrika og Asien og fandt også kampfæller blandt muslimsk konservative lande.

Vatikanet søgte at få fjernet ordet ”gender” (køn) og således rulle sproget tilbage fra før Beijing Platform for Action. Om det var ”gender equality”, ”gender mainstreaming”, ”gender stereotypes” eller betydningen af ”gender studies” i Agreed Conclusions ville Vatikanet og med det en række afrikanske lande have ordene slettet.

Når Vatikanet og kampfæller ville have ”gender” slettet og den danske delegation sammen med EU-landene gjorde deres for at fastholde godkendt sprogbrug, har det gøre med alt det ordet ”gender” står for.

Ifølge den anvendte FN-definition refererer ”gender” til de muligheder, der forbindes med at være mand eller kvinde, pige og dreng. Gender afgør, hvad der ventes, er tilladt og er værdsat i en kvinde og i en mand i en given kontekst. Gender er altså en del af en bred, sociokulturel kontekst og vigtig i for bindelse med rettigheder og magtforhold.

Vatikanet ville have gender erstattet af mænd og kvinder, børn, familien og således fokusere på kønnenes biologiske forskelighed og deres dermed forskellige karakteristika og uforanderlige kvaliteter.