Både – og svar om regeringens holdning til kopimedicin

Forfatter billede

Udenrigsminister Lene Espersen giver et uld-i-mund-svar på SFs Trine Pertou Machs spørgsmål, om regeringen vil arbejde for, at EU’s kommende handelsaftale med Indien ikke vil svække u-landenes adgang til kopimedicin.

Mach følger derfor op med afklarende spørgsmål.

”Hvis udenrigsministeren er enig i at bakke fuldt op om principperne i Doha-erklæringen, vil udenrigsministeren så meddele EU Kommissionen, at Danmark ikke ønsker, at der indgås handelsaftaler, som svækker muligheden for at eksportere billig kopimedicin til udviklingslandene, som principperne i Doha-erklæringen lægger op til?” spørger Trine Pertou Mach i første omgang.

Begrundelsen er, at:
”EU og Indien begyndte forhandlinger om en frihandelsaftale i 2007, og de er nu blevet genoptaget. De er i dag vidt fremskredne og indeholder blandt andet en aftale om beskyttelse af intellektuelle rettigheder (IPR).”
”En række sundheds-ngo’er og FN’s Special Rapporteur on the Right to Health, Anand Grover, har advaret om, at forhandlingsteksten på IPR indeholder dele, der vil forringe mulighederne for, at fattige mennesker i udviklingslandene kan få adgang til billig medicin.”

”Dette vil være undergravende for Doha-erklæringen om TRIPs-aftalen (Trade Related Aspects of Intellectual Rights) og folkesundhed, samt beslutningen i WTOs General Council af 30. august 2003 om muligheden for at bruge tvangslicenser i forbindelse med eksport af medicin til udviklingslande.

Lene Espersen svarer:
”Hverken Danmark eller Kommissionen ønsker, at EU indgår frihandelsaftaler, som ikke lever op til Doha-erklæringen om TRIPS og Offentlig Sundhed. For så vidt angår forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og Indien, så foreligger der endnu ikke en færdig aftaletekst vedrørende intellektuelle ejendomsrettigheder.
Kommissionen har imidlertid i forbindelse med forhandlingerne foreslået, at der i aftaleteksten indsættes en bestemmelse som sikrer, at frihandelsaftalen ikke begrænser Indiens frihed til at fremstille og eksportere livsnødvendig medicin til andre udviklingslande i overensstemmelse med Doha-erklæringen om TRIPS og Offentlig Sundhed.

Kommissionen arbejder endvidere for, at både udviklere af nye produkter og producenter af generisk medicin kan operere i et retssikkert og ikke-diskriminatorisk miljø. Der skal være garanti for et rimeligt beskyttelsesniveau for udviklerne, og beskyttelsesniveauet skal kunne håndhæves. Uden beskyttelse vil der ikke være et incitament til at udvikle nye produkter, der efterfølgende kan danne basis for produktion af generisk medicin, som bl.a. kan komme befolkningerne i udviklingslandene til gode.

Regeringen støtter fuldt op om Kommissionens forhandlingstilgang og vil fortsat arbejde for, at de fattigste lande sikres forsyninger af billig, livsnødvendig medicin samtidig med, atrettighedshavernes legitime interesser respekteres.”

Udenrigsministeren har dog på et tidligere spørgsmål bekræftet, at den danske regeringer bakker ”fuldt op om principperne i Doha erklæringen om TRIPS aftalen og Folkesundhed”, der blev vedtaget ved Ministerrådskonferencen i Doha i 2001.

Svarene har fået Trine Pertou Mach til at stramme spørgsmålet:
”Kan udenrigsministeren på baggrund af svaret på spørgsmål S1309 (det citerede spørgsmål og svar) bekræfte, at Kommissionen ikke følger intentionerne, som de er formuleret i udkast til aftaletekst om ”Protection of Data to Obtain a Marketing Autorisation for Pharmaceutical Products”, der tidligere har været forslået af Kommissionen i ”EU-India FTA Negotiations: Conmsolidated IPR Text?”