Ny rundspørge: Vi vil gerne undvære skattelettelser mod øget u-landshjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En ny undersøgelse fra instituttet Epinion, som samarbejdsorganet NGO-Forum offentliggør torsdag, viser, at 43 procent af danskerne er villige til at undvære en skattelettelse, hvis det betyder, at det er muligt at fastholde eller øge u-landsbistanden.

41 procent er i mod og resten “ved ikke”. (Find link til hele undersøgelsen sidst i artiklen) Det er dermed et lille flertal, som prioriterer u-landsbistand over skattelettelser ifølge Epinions rundspørge. Det er u-landsorganisationernes klare mål, at undersøgelsens resultater skal kunne indgå i valgkampen op til det kommende folketingsvalg.

Til den ende bliver resultaterne præsenteret for politikerne ved et offentligt debatmøde torsdag den 5. maj mellem partiernes udviklings-ordførere og organisationer fra NGO-forum, som i alt tæller ca. 40 medlemsorganisationer.

VI ER INTERESSEREDE

Samtidig viser målingen to andre overraskende tendenser, skriver NGO-forum i en pressemelding.

* Danskerne er interesserede i udviklingspolitik: 2 ud af 5 danskere diskuterer udviklingspolitik med familie og venner, og partiernes udviklingspolitik har betydning for, hvor de sætter deres kryds.

* Vi bidrager selv til at bekæmpe fattigdom i u-landene: 3 ud af 4 danskere tager pungen op af lommen og støtter private organisationers indsamlinger.

Vagn Berthelsen (IBIS´generalsekretær), er nytiltrådt formand for NGO-forum. Han siger:

– De fleste danskere ved jo godt, hvor slemt det står til ude i verden, og hvor heldige vi er at være født i et smørhul som Danmark. Derfor er det alligevel en stor og meget positiv overraskelse, når halvdelen af befolkningen er klar til at ofre skattelettelser til fordel for u-landsbistand, og at så mange i den grad interesser sig for og bidrager til udvikling,

Berthelsen håber, at politikerne vil gribe chancen, så udviklingspolitikken bliver et tema i den kommende valgkamp.

NGO-Forum har også spurgt de politiske partier, hvad de synes er vigtigst – at give danskerne skattelettelser eller øge udviklingsbistanden. Man kan se svarene her:

DET MENER PARTIERNE

Parti-holdninger til skattelettelser contra u-landsbistand marts 2011

Indkomne svar på basis af spørgsmål udsendt af NGO-forum. Der mangler svar fra A, C og I.

Hvad er vigtigst – at give danskerne skattelettelser eller at øge udviklingsbistanden?

A – Socialdemokraterne

B – Radikale
RV prioriterer udviklingsbistanden frem for skattelettelser, men mener ikke at de to ting er afhængige af hinanden.

C- Konservative

F – SF
For SF har udviklingsbistand høj prioritet, og vi har taget stærk afstand fra VKO’s prioritering af skattelettelser for de mest velbjergede over udviklingsbistand

I – Liberal Alliance

K – Kristendemokraterne
Hjælpen til vore medmennesker i alvorligt forarmede udviklingslande er vigtigere end skattelettelser til mere rødvin og større biler. Skattelettelser gør os ikke lykkeligere og går ikke til de fattigste, som vi tværtimod giver mindre overførselsindkomster for at finansiere skattelettelserne.

O – Dansk Folkeparti
Ingen af delene er vigtigt. Vi ønsker, at de penge, der spares på udviklingsbistanden går til eksempelvis bedre ældrepleje.

V – Venstre
Venstre anerkender ikke denne modsætning mellem skattelettelser og udviklingsbistand. Skattelettelser er afgørende for at sikre dansk vækst og dermed dansk velstand, der er forudsætningen for overhovedet at kunne uddele en så generøs udviklingsbistand. Derfor har regeringen fuldt finansieret givet skattelettelser tre gange.

Ø – Enhedslisten
Det er vigtigst at øge udviklingsbistanden – Men dette behøver ikke at koste almindelige skatteydere noget. Som Enhedslistens undersøgelser har påvist, er der fortsat multinationale selskaber, der ikke betaler skat. Vismændene peger på, at samfundet mister skatteindtægter på mellem 7 og 14 milliarder kr. om året. Enhedslisten mener, at det på kort sigt er muligt med bedre skattekontrol og skrappere lovgivning, at hente mindst 5 mia. kr. For dette beløb hæves udviklingsbistanden, så den kommer over 1 procent af BNI, og der gives yderligere en milliard i klimabistand

————
Yderligere oplysninger hos:
Generalsekretær Vagn Berthelsen
mobil 24 40 86 40 og e-mail: [email protected]
eller
Lars Koch, Head of Policy, IBIS
e-mail: [email protected]
tlf. dir. 35 20 05 36 og mobil: 60 60 58 31