Benin: Boni Yayis genvalg som præsident godkendt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lars Zbinden Hansen
Journalist og blogger på U-landsnyt

COTONOU, 30. marts 2011: Præsidentvalget i Benin 13. marts blev onsdag formiddag godkendt af landets forfatningsdomstol. Hermed tilbageviste domstolen en række alvorlige klager over valghandlingerne – fra oppositionens og sågar fra den siddende præsidents egen side.

Hermed er Boni Yayi genvalgt og skal ifølge forfatningen indsættes 6. april i sin anden og sidste periode, der slutter i 2016.

Oppositionen, med Adrien Houngbedji i spidsen, som blev noteret for 35 procent af stemmerne og en andenplads, havde ellers indgivet klage over en række uregelmæssigheder fra flere valgsteder: mindreårige børn, der har stemt, stemmesedler der blev udfyldt af valg-tilforordnede, valgurner, der blev stjålet under transport, forsinkelser af transport af valgurner – altsammen angiveligt for at øge
stemmetallet for Yayi.

Den værste anklage fra oppositionen gik imidlertid på, at Yayi-siden har snydt med det nye elektroniske vælgerregistreringssystem, Lepi, med det resultat, at hundrede-tusinder ikke kunne stemme.

Oppositionen råbte kort sagt ”snyd og bedrag” og fremlagde sin egen opgørelse fra valgstederne. Den viste, at Yayi ganske vist vandt valget, men med lige under 50 procent af stemmerne. Havde forfatningsdomstolen anerkendt oppositionens klage, skulle landet have været ud i en anden valgrunde.

Yayi på sin side har hele tiden afvist oppositionens klager, men har dog erkendt, at der er sket fejl under valghandlingerne.

Derfor klagede også han til forfatningsdomstolen. Han hævdede, at han simpelthen har fået for få stemmer.

Men den klage er altså også blevet afvist af domstolen, som fastholder den oprindelige afgørelse, om at valget den 13. marts kan godkendes.

Valget af Yayi kommer ikke som nogen stor overraskelse. De fleste, som U-landsnyt taler med i Cotonou, svarer på spørgsmålet om, hvem der reelt vandt valget, at det gjorde Boni Yayi.

Og det på trods af, at Cotonou ikke er Yayis politiske højborg. Hans stærke valgdistrikter ligger i det nordlige Benin.

Mange her i byen vælger dermed at sætte deres lid til autoriteterne, altså Yayi selv, den nationale valgkommission og nu også forfatningsdomstolen, der alle hævder, at Yayi vandt det valg med 53 procent af stemmerne og gav oppositionen det, som Yayi-tilhængerne har kaldt et ”valg-knock-out”.

Så mens man venter på, hvordan man på politisk plan tager den udmelding fra forfatningsdomstolen,
fortsætter livet sin vante gang i Cotonou.

De titusinder kinesiske motorcykler drøner videre ud og ind og på kryds og tværs ad byens store boulevarder. De gul-klædte taxi-motorcyklister, Zemidjanerne, der hvæser som dødsforagtende kamikazer gennem byen, fortsætter med at fragte den jævne befolkning rundt i millionbyen, hvor dagligdagens gøremål igen er øverst på dagsordenen.