Burkina Faso: Præsident måtte forlade hovedstad efter soldater-uro

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé (15.04.11)

Et nyt mytteri i den burkinske hær tvang natten til fredag præsident Blaise Compaoré til at flygte fra præsident-paladset i det vestafrikanske Sahel-lands hovedstad, Ouagadougou.

Det er anden gang indenfor en måned, at hæren gør oprør, men denne gang var det præsidentens egen garde, der satte gang i uroen. Det er de menige soldater, der er vrede over, at de ikke har fået en lovet boligstøtte og kosttilskud.

Ifølge nyhedskilder begyndte oprøret ved 21-tiden inde i selve præsidentpaladset og spredte sig hurtigt ud i hovedstaden, hvor soldater løb ud fra kasernerne, skød op i luften og plyndrede fødevarebutikker.

Compaoré forsøgte sammen med ledende militærfolk, bl.a. hans stabschef general Gilbert Diendire, at forhandle med de oprørske soldater, men det ophidsede blot gemytterne yderligere. Diendires hus i Ouagadougou blev brændt ned, og Compaoré var kort før midnat tvunget til at flygte.

Han tog base i sin fødeby Ziniare, 30 km nord for Ouagadougou, men har ifølge det senest oplyste nu fået oprørerne til at nedlægge våbnene. Compaoré skulle fredag eftermiddag været vendt tilbage til præsidentpaladset og har indledt nye forhandlinger med soldaterne.

Flere menige soldater siger til nyhedsmedier, at vreden både koger over på grund af de brudte løfter fra Compaoré og på deres generelt lave lønninger i forhold til de forstrækninger, hærledelsen henter. Én soldat udtrykker det sådan her: ”Vi knokler for ingenting for at de (hærledelsen, red.) kan blive rige”.

Urolighederne kommer i kølvandet på en generalstrejke i fredags (8.4.) og en massiv demonstration i går torsdag, hvor titusinder anført af en fagforenings-koalition marcherede igennem Ouagadougou og 10 andre større byer for at protestere mod stigende fødevarepriser.

Burkina Faso har været præget af voldsomme uroligheder siden en ung studerende, Justin Zongo, døde i politiets varetægt i februar. Med studenterdemonstrationer, oprør i militæret og strejker blandt dommere og advokater er der tale om de værste uroligheder i Burkina Faso, siden Compaoré kom til magten i 1987.

Burkina Faso har gennem årene modtaget omfattende udviklingsbistand fra Danmark.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-04-11/burkina-faso-tusinder-demonstrerer-mod-det-dyre-li

Journalist Lars Zbinden Hansen har indgående kendskab til vestafrikanske forhold og er p.t. bosat i Lomé i Togo.