Det er slut med at sende hundredtusindvis af kroner hvert år fra danske journalister til forfulgte kolleger verden over via det internationale journalistforbund (IFJs) særlige Safety fond.
Det stod fast efter årets delegeretmøde i Dansk Journalistforbund (DJ) onsdag og torsdag på Nyborg Strand, hvor de delegerede fulgte en indstilling fra forbundets hovedbestyrelse om at smække kassen i.
International Federation of Journalists har ellers gennem årtier modta-get godt en halv million kroner om året fra DJs p.t. 15.000 medlemmer, som er brugt til at bistå truede og forfulgte journalister gennem IFJs særlige fond, skriver DJ på sit website fredag.
“Usikkerheden om midlernes anvendelse er blevet for stor. Eller rettere: Midlerne er kun i meget ringe omfang kommet de betrængte journalister til gavn – og pengene har i stedet samlet støv i Safety Fund”, hedder det.
I stedet vedtog delegeretmødet, at DJ indleder et samarbejde med den dansk-baserede NGO, International Media Support (IMS), om at kanalisere midlerne direkte til journalister, som er i knibe.
Delegeretmødet stillede også spørgsmål ved hele IFJs ledelse og forvaltning af det internationale politiske arbejde og besluttede følgende advarsel på initiativ af Tage Baumann fra Danmarks Radio:
“I lyset af fortsat foruroligende meldinger om ledelsesfilosofien i IFJ bemyndiger delegeretmødet den nye hovedbestyrelse til løbende at vurdere DJs medlemskab af IFJ og om nødvendigt stille det danske medlemskab i bero”.
MANGE PENGE IGEN I ÅR
Trods den aktuelle debat om, hvorvidt International Federation of Journalists (IFJ) har været effektive nok til at uddele de indsamlede midler til forfulgte journalister verden over, var de 350 delegerede på Nyborg Strand opsatte på stadig at bidrage til arbejdet – også selv om det fremover skal varetages af International Media Support.
DJs kredse, specialgrupper og medarbejderforeninger indsamlede på mødet i alt 639.625 kr. til internationalt safety-arbejde for forfulgte journalister. Pengene går til et projekt med samme formål som før, blot nu under IMS.
IMS kunne endog være blevet repræsenteret i Journalistforbundets hovedbestyrelse, idet kommunikationskoordinator i den 10 år gamle NGO, Lotte Dahlmann, stillede op. Hun blev dog en af de 4 kandidater, som ikke opnåede valg til den 15 medlemmer store forsamling.
Journalist Lotte Dahlmann sidder p.t. i bestyrelsen for den almennyttige forening, der udgiver og driver nyhedstjenesten u-landsnyt.dk.
Til gengæld sidder (den nu genvalgte) formand for Dansk Journalist-forbund, Mogens Blicher Bjerregård, i bestyrelsen for IMS sammen med andre medierepæsentanter.
Se også http://journalistforbundet.dk/Om-DJ/DJs-internationale-arbejde
og telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-04-11/journalistforbund-indefryser-st-tte-til-global-fon