Bedre pensionsvilkår fra 1. maj, hvis man arbejder eller bor i Indien

Forfatter billede

Fra den 1. maj 2011 kan man optjene ret til dansk folkepension og ATP, hvis man bliver udsendt til Indien, skriver Pensionsstyrelsen under Beskæftigelses-ministeriet på sit website.

Man får også mulighed for at søge om dansk førtids- eller folkepension, hvis man bor i Indien i forvejen. Har man ret til pension fra Indien, kan man søge om at få den udbetalt i Danmark.

Det skyldes en ny international aftale, som Danmark har indgået med Indien.

Aftalen indebærer, at medarbejdere, der er udsendt til at arbejde i Indien i højst 3 år, optjener ret til dansk pension under opholdet. Aftalen sikrer også, at danske og indiske statsborgere kan søge om førtidspension eller folkepension fra Indien.

Social sikring under arbejde i Indien

Man kan blive udsendt af sin danske arbejdsgiver til Indien for at arbejde og fortsætte med at være omfattet af de danske regler om social sikring. Udsendelsen må dog ikke overstige 3 år.

Det betyder, at man under udsendelsen kan blive ved med at optjene til dansk folkepension og ATP samtidig med, at både en selv og arbejdsgiveren fritages for at betale sociale bidrag i Indien.

Hvis man er blevet udsendt til Indien kort tid før den 1. maj 2011, kan man søge om at være omfattet de danske regler om social sikring.

Dansk pension i Indien

Fra den 1. maj bliver det også muligt at søge om at få dansk førtids- og folkepension, hvis man bor i Indien. Det er dog en betingelse, at man er dansk eller indisk statsborger og har boet mindst 3 år i Danmark, efter det fyldte femtende år.

Hvis man er indisk statsborger, skal man have boet mindst 3 år i Danmark og have arbejdet i mindst 12 måneder i Danmark. Man kan ikke få udbetalt pensionstillæg i Indien.

Indisk pension i Danmark

Som noget nyt får man mulighed for at få udbetalt indisk pension fra Indien, hvis man har optjent ret til at få indisk pension, men nu bor i Danmark.

Ønsker man at søge om at få en indisk pension udbetalt i Danmark, skal man henvende sig enten til sin kommune eller til Pensionsstyrelsen. Det er herefter myndigheder i Indien, der behandler ansøgningen.

Se mere og find ansøgningsskemaer på

It ends with us: En boganmeldelse