62 NGOer: Ny lov kan kvæle kritiske røster i Cambodja

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lisbeth Engbo
pressechef i Folkekirkens Nødhjælp

Udkastet til en ny NGO-lov i Cambodja vækker stor bekymring og kritik blandt diplomater og nationale og internationale NGOer. De frygter, at regeringens hensigt med loven er at kontrollere og begrænse de folkelige organisationer.

NGO-loven omfatter både cambodjanske og internationale civilsamfundsorganisationer.

62 internationale NGOer, inklusiv de største alliance-organisationer, opfordrer derfor regeringen i det sydøstasiatiske land til at revidere lovforslaget.

Samtidig appellerer organisationerne til udenlandske donorer, bl.a. EU og den danske regering, om åbent at tage afstand fra loven i dens nuværende form, der ifølge organisationerne sætter fundamentale rettigheder som forsamlings- og ytringsfrihed på spil og ikke lever op til internationale standarder.

Folkekirkens Nødhjælp har sendt et brev til det danske udenrigs-ministerium med en opfordring til at forsætte arbejdet for at få den cambodjanske regering til at droppe lovforslaget i sin nuværende form.

Kritik for døve ører

Det nyeste udkast til NGO-loven blev offentliggjort i slutningen af marts. Det afspejler ikke de væsentligste kritikpunkter og konkrete ændringsforslag, som civilsamfundet og det internationale samfund har spillet ind med i høringsprocessen.

Lovforslaget indeholder stadig obligatorisk registrering af alle organisa-tioner og grupper – store som små -, og komplicerede registrerings- og rapporteringsprocedurer.

Derudover åbner lovtekstens brede formuleringer og ord som ”i offentlig interesse” op for myndigheders vilkårlige fortolkninger.

På et punkt er det andet udkast endda dårligere end det første ved ikke at indeholde nogen appelmulighed, hvis en organisation f.eks. har fået afslag på at blive godkendt.

Negativ for udviklingsprojekter

De strengere regler, der følger med loven, kan give problemer for udviklingsprojekter, inklusiv danske projekter, i Cambodja. Selv små foreninger som selvhjælpsgrupper, lånegrupper, landsbyforeninger og risbanker vil fremover skulle registreres, hvis loven bliver vedtaget.

”Vi er bange for, at kun meget få af dem vil kunne leve op til de krav, der stilles i forbindelse med den registrering, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.

Det samme gælder for græsrodgrupper blandt fiskere, sexarbejdere og forskellige etniske grupper. Disse grupper og civilsamfundet generelt spiller en væsentlig rolle for landets udvikling og ikke mindst for de fattigstes adgang til uddannelse, sundhed og muligheder for bedre landbrugsproduktion og indtægter.

Pres på regeringen

Henrik Stubkjær understreger, at loven vil begrænse og kontrollere folkelige foreninger og organisationer frem for at opmuntre og beskytte dem.

”I forvejen oplever vi, at menneskerettighedsforkæmpere, som kritiserer eller på anden måde udfordrer myndighederne bliver arresteret. Og med den nye lov kan det kun blive værre, anfører Stubkjær.

Han opfordrer sammen med europæiske søsterorganisationer EU til at lægge pres på den cambodjanske regering for at få den til at droppe lovudspillet i sin nuværende form.