Unge er vilde med frivilligt arbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Foreningsaktive unge bruger i snit 5,7 timer om ugen på frivilligt arbejde.

Samfundsøkonomisk svarer de unges indsats til 8 milliarder kroner, viser en ny undersøgelse, som Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har foretaget blandt 5.091 unge i foreningslivet.

Spejderne bruger tid på at indsamle aviser og afleverer gamle møbler til genbrug. Frivillige i Red Barnet Ungdom og Ungdommens Røde Kors yder lektiehjælp i belastede kvarterer og laver anti-mobbe-kampagner i skolerne. Miljøaktivister rydder op i naturen, og politisk aktive laver u-landsarbejde.

Frivilligt arbejde er i stigende grad populært blandt unge. Antallet af frivillige vokser i flere børne- og ungdomsorganisationer, og den nye undersøgelse sætter nu konkrete tal på den frivillige indsats.

Frivillige kræfter driver foreningerne

Nogle frivillige er ledere eller aktive i bestyrelsen, mens andre laver infor-mationsmaterialer, opkræver kontingenter, holder styr på regningerne, maler klubhuset eller fundraiser penge til aktiviteter.

Mange frivillige bruger, hvad der svarer til 2-3 arbejdsdage på ulønnet arbejde hver eneste uge. Hver fjerde adspurgte bruger således ugentligt 6-10 timer på frivilligt arbejde, og hver tiende er så vilde med foreningslivet, at de arbejder frivilligt 11-20 timer om ugen.

– Den store frivillige indsats gør, at vi har et levende og bredt foreningsliv, så der i hele landet er et bredt udvalg af udviklende fritidstilbud for børn og unge. I international sammenhæng er dansk foreningsliv unikt – bl.a. fordi børn og unge i høj grad inddrages, får medansvar og påtager sig opgaver, siger DUFs næstformand Rune Siglev og tilføjer:

– De frivillige får masser af kompetencer, som de kan bruge i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Foreningsaktive unge lærer at samarbejde, ideudvikle og gennemføre projekter.

Frivilligt arbejde for 8 milliarder

De frivillige opnår mange kompetencer i foreningslivet, men også samfundsøkonomisk har foreningerne stor betydning. Alene blandt de 70 børne- og ungdomsorganisationer, der er med i DUF, er der p.t. 103.050 frivillige på landsplan.

De frivilliges indsats svarer til flere end 18.000 fuldtidsstillinger, og omregnet har det frivillige arbejde en anslået værdi på 8,4 milliarder kroner.

– Uden frivillige ville dansk foreningsliv ganske enkelt ikke eksistere. Det frivillige arbejde spiller en kæmpe rolle, også økonomisk, og derfor er der i høj grad grund til, at samfundet anerkender de frivilliges indsats, anfører Rune Siglev.

FAKTA: Frivilligt arbejde blandt foreningsaktive unge

I gennemsnit bruger de unge frivillige ugentligt 5,7 timer på frivilligt arbejde. Hver anden frivillig bruger 1-5 timer om ugen, mens hver fjerde bruger 6-10 timer om ugen. Og hver tiende frivillig er så vild med foreningslivet, at de bruger 11-20 timer ugentligt på frivilligt arbejde.

Hos spejderne samt de kulturelle og kirkelige foreninger laver næsten alle, 82 procent, frivilligt arbejde i op til ti timer om ugen. Især elev- og studenterbevægelsen, udvekslingsorganisationerne og de politiske ungdomsorganisationer præges af ildsjæle, der knokler løs i fritiden. I elev- og studenterorganisationerne bruger 15 procent af de adspurgte således mere end 15 timer om ugen på frivilligt arbejde.

Kilde: DUFs frivillighedsundersøgelse, december 2010

FAKTA: Frivillighed for 8 milliarder

DUF repræsenterer organisationer med 600.000 medlemmer, 5.000 lokalforeninger og anslået 103.050 frivillige. I gennemsnit laver de unge frivilligt arbejde 296,4 timer årligt.

Omregnet svarer den frivillige indsats til 18.422 fuldtidsstillinger og en finansiel værdi på 8,35 milliarder kroner.
Et arbejdsår beregnes som 1.658 timer, og den gennemsnitlige timeløn i det private er sat til 273,42 kr. baseret på 2009-tal fra Danmarks Statistik.

Undersøgelsen dækker alene de samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer. Derudover kommer idrætten, hvor f.eks. trænere og instruktører også bidrager til den frivillige indsats.

Kilde: DUFs frivillighedsundersøgelse, december 2010

FAKTA: Flere frivillige i foreningslivet

Frivilligt arbejde er i stigende grad populært blandt 15-30-årige. Ungdommens Røde Kors, Red Barnet Ungdom og Ungdomsringen er blandt de foreninger, der tiltrækker stadig flere frivillige.

I Ungdommens Røde Kors og Red Barnet Ungdom er antallet af unge, der laver frivilligt arbejde næsten fordoblet på 3 år. I Ungdommens Røde Kors er antallet af unge frivillige således vokset fra 1.800 i 2006 til over 3.500 i 2011. Også Red Barnet Ungdom oplever et medlemsboom – fra 465 unge medlemmer i 2006 til 1.774 medlemmer ved udgangen af 2010.

Kilder: Ungdommens Røde Kors og Red Barnet Ungdom

Man kan læse mere i “Frivilligheden er trådt under fode’ på
http://duf.dk/nyheder/enkeltvisning/article/frivilligheden-er-traadt-under-fode
og “Unge arbejder gratis for Perus indianere”på
http://duf.dk/nyheder/enkeltvisning/article/unge-arbejder-gratis-for-perus-indianere

Yderligere oplysninger hos:
DUFs næstformand Rune Siglev, mobil: 40 56 52 55, e-mail: [email protected] – leder af organisationsafdelingen Bente Ryberg, mobil:
60 20 14 20, e-mail: [email protected] eller kommunikationskonsulent Arne Simonsen, tlf.: 60 20 14 12, e-mail: [email protected]