Den Danske Ambassade i Kampala søsatte i januar i samarbejde med Center for Kultur og Udvikling (CKU) i København et 3-årigt partnerskabsbaseret program for kulturudvikling for Uganda.
Programmet retter sig mod unge og omfatter støtte til film, teater og hip hop, skriver CKU i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.
KULTURPROGRAMMET
Efter en række reformer oplever Uganda i disse år en relativt stabil økonomisk vækst, og regeringens udviklingsplan har derfor skiftet fokus fra akut fattigdomsbekæmpelse til en mere langsigtet forøgelse af levestandarden.
Men befolkningen er stadig mærket af mange års væbnet konflikt. Gennemsnitsalderen ligger omkring 15 år, og landet er opsplittet i adskilte regioner med lokale traditioner og hver sit sprog.
På denne baggrund tager kulturudviklingsprogrammet særligt sigte på landets unge. Kunst og kultur går på tværs af Ugandas geografiske og etniske fragmentering.
Gennem nye kunstneriske udtryksformer skal Ugandas unge lære at håndtere kulturel forskellighed og udvikle deres personlige og sociale potentialer. Med udgangspunkt i lokale initiativer og støtte til bestående netværk vil samarbejdsaftalen bidrage til at skabe bæredygtige erhvervsmuligheder for en ny generation.
På den måde har programmet overordnet til formål at understøtte landets kulturelle og økonomiske udvikling og fremme den gensidige udveksling og forståelse mellem Danmark og Uganda.
Kulturudviklingsprogrammet består af 3 komponenter, udviklet i nært samarbejde med Center for Kultur og Udviklings partnere i både Danmark og Uganda: “Unge & Film”, “Unge & Hip Hop” og “Unge & Teater”.
1. UNGE & Film
I Uganda når TV kun ud til 1/3 af befolkningen og viser stort set ingen udsendelser for børn og unge. CKU har derfor sammen med sine partnere udarbejdet et filmstøtteprogram, der henvender sig til unge mellem 13 og 20 år og skal bidrage til at opbygge en filmkultur for unge i Uganda.
Film og filmundervisning bliver her et redskab til udvikling af unges personlige og sociale færdigheder. Udover at skabe og udvikle et nyt publikum for ungdomsfilm skal filmfestivaler for unge styrke bestående netværk af filmproducenter og -distributører. Med bistand fra Dansk Filminstitut uddannes Ugandas spirende talenter på master classes holdt i forbindelse med Amakula Film Festival i Kampala.
I et særligt talentudviklingsprogram under Copenhagen International Film Festival vil danske og ugandiske instruktører sammen skabe dokumentarfilm for og om unge. Derudover vil den danske filmskole Station Next stå for to årlige film-laboratorier for unge filmskabere i Uganda.
Endelig vil en mobil biograf med kulturprogrammets støtte gøre film tilgængelige i yderområderne.
Mobile biografer spiller en væsentlig rolle for distributionen af film i Afrika og har en lang tradition som redskab for folkeoplysning. Man kan læse mere om samarbejdspartneren Amakula Mobile Cinema på http://www.amakula.com/content/mobile-cinema
2. UNGE & Hip Hop
For mange afrikanere er hip hop det mest betydningsfulde kulturfænomen, der har bredt sig på kontinentet de sidste 30 år, og for nogle er det også vejen til økonomisk succes.
Rytmer og rim høres over hele det afrikanske kontinent som over resten af verden. Hip hop-kulturen har udviklet sig til en hel generations foretrukne udtryksform. Den er etnisk neutral og derfor særligt egnet til at overvinde den kulturelle fragmentering, der opsplitter landet.
På den ene side vil programmet på denne måde forene unge fra nord og syd, øst og vest og skabe et fællesskab på tværs af etniske skel. På den anden kan støtten bidrage til udvikling af et selvbærende musikmiljø og skabe erhvervsmuligheder for Ugandas ungdom. Hip hop-sessions og festivaler skal samle unge fra hele landet og samtidig danne platform for hiv/aids-bekæmpelseskampagner.
Det danske projekt Ghetto Gourmet har stor erfaring med at bruge hip hoppen som pædagogisk instrument i sit arbejde med marginaliserede grupper og vil stå for mentorordninger og kompetenceudviklings-programmer for unge i Uganda.
Ghetto Gourmet vil også distribuere en cd og en musikvideo, produceret af danske og ugandiske kunstnere, og rådgive ved oprettelsen af et lokalt plade-/produktionsselskab. På denne måde søger programmet at styrke det internationale samarbejde samtidig med at udvikle musiklivet og skabe jobmuligheder for unge i Uganda.
Afrikansk hip hop har sin egen stemme og kommenterer aktuelle problematikker i den politiske debat. Man kan læse Rose Skeltons baggrundsartikel om hip hoppens historie i Afrika på http://images.skoletjenesten.dk/Artikler/hip_hop_renaessance.pdf
3. UNGE & Teater
Et nord-syd-samarbejde mellem Passepartout Theatre Productions, Danmark, og Afdeling for Musik og Dans ved Makerere Universitetet i Kampala vil bruge scenekunsten til at stimulere unges kreative, intellektuelle og sociale færdigheder.
I workshops vil deltagerne selv udvikle koncept og manuskript til en forestilling, der blander forskellige genrer og formsprog i et forsøg på at finde et udtryk for egne erfaringer og tanker. I en atmosfære af tillid og gensidig respekt vil unge lære at arbejde sammen for et fælles mål.
Passepartout Theatre Productions har mange års erfaring med tværkulturelle teaterproduktioner udviklet i nord-syd-partnerskaber. Man kan læse mere på http://www.passepartout-theatre.com
4. FOND for lokale kulturinitiativer og udvekslingsprojekter
CKU administrerer for Den Danske Ambassade i Kampala en fond til støtte af strategiske kultur- og udviklingsprojekter. Man kan søge støtte både til lokale initiativer i Uganda og udvekslingsprojekter mellem Danmark og Uganda. CKU vil foretage en kvalitetskontrol af de indsendte forslag.
* Center for Kultur og Udvikling har udarbejdet kulturprogrammet for Den Danske Ambassade i Kampala.
* Kulturprogram Uganda er blevet til i samarbejde med følgende partnere:
* Uganda – Bayimba Cultural Foundation, The Maisha Foundation, The Amakula International Film Festival and Mobile Cinema, Straight Talk Foundation, Makerere University i Kampala.
* Danmark –Dansk Film Institut, CPH:DOX, Next Stop, Ghetto Gourmet, Passepartout Theatre Productions.
Man kan læse mere om projektstøtteordningen og ansøgningsproceduren på http://www.dccd.dk/dccd/cku.nsf/doc/projsup
Man kan læse hele kulturprogrammet på
http://www.dccd.dk/dccd/cku.nsf/images/kultbistand/$file/uganda201013.pdf
(linket virker desværre ikke fra u-landsnyrt, men det er det eneste,der er opgivet)
Yderligere oplysninger hos:
Vibeke Munk Petersen
projektleder i Center for Kultur og Udvikling
tlf. 33 17 97 00