EU styrker samarbejdet med FN

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

FN’s generalforsamling vedtog tirsdag i New York med 180 stemmer en resolution om EU’s fremtidige samarbejde med FN. To lande – Syrien og Zimbabwe – afstod fra at stemme.

Dermed er der skabt grundlag for et styrket samarbejde mellem FN og EU med Lissabon-traktaten som grundlag, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Resolutionen var fremlagt af de 27 EU-lande, og foruden EU’s udenrigsrepræsentant Catherine Ashton deltog EU-landenes FN-ambassadører, heriblandt Danmarks Faste Repræsentant ved FN, ambassadør Carsten Staur i generalforsamlingen.

Udenrigsminister Lene Espersen finder det “overordentlig positivt, at der nu med vedtagelsen af resolutionen i Generalforsamlingen er et fast og godt grundlag for EU’s deltagelse i FN. Vedtagelsen i dag betyder bl.a., at EU fremover har mulighed for at varetage mange af de opgaver på vegne af EU-landene, som de roterende formandskaber tidligere har varetaget i FN. Dermed kan vi sikre bedre europæisk koordination og kontinuitet også i FN-arbejdet. Det vil være en stor fordel for alle medlemslande.”

EU-initiativet, som har udgangspunkt i Lissabon-traktatens målsætning om et styrket europæisk udenrigspolitisk samarbejde, er det første, hvor en regional sammenslutning af lande fremlægger en resolution i generalforsamlingen på dette område. Resolutionen ændrer ikke ved, at EU fortsat vil være observatør i FN.

Resolutionen kan læses på: http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/65/L.64/Rev.1