Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé (01.06.11)
Goodluck Jonathan havde knap sagt farvel til de 20 statsoverhoveder og hundredvis af lykønskende besøgende i søndags, da han formelt blev indsat som Nigerias præsident, før han fattede pennen og skrev under på en lov om åbenhed og offentlighed i forvaltningen, der har ligget i syltekrukke, siden Nigeria vendte tilbage til demokrati i 1999.
Selv om loven er blevet lidt udvandet i parlamentets behandling, jubler nigerianske NGO’er over, at det endelig lykkedes at få den vedtaget. Det skete tirsdag i sidste uge.
Enhver nigerianer har med den nye lov i hånden ret til inden for 7 dage at få oplysninger og aktindsigt fra det offentlige. Omvendt vil offentligt ansatte, der afslører ulovlige handlinger, nyde beskyttelse under den nye lov.
Der er indlagt visse begrænsninger for at beskytte private, men det offentlige er nu forpligtede til skriftligt at forklare et afslag på f.eks. aktindsigt.
Ene Enonche, koordinator i The Right to Know Initiative, siger til de nigerianske medier, at ”med den nye lov har nigerianere omsider værktøjet til at afdække fakta, bekæmpe korruptionen og holde embedsmænd og offentlige institutioner ansvarlige”.
Enonches kollega fra Open Society Justice-initiative, Maxwell Kadiri, tilføjer: ”Nigeria vil ikke længere være det samme”.
Der er kort sagt tale om et første vigtigt skridt mod at dæmme op for korruptionen, der svøber sig rundt i alle korridorer i kæmpelandets offentlige institutioner.
Men det har taget tid. Udkastet til en åbenhedslov er blevet behandlet både i 1999 og i 2003 af parlamentet, men kom aldrig videre. Først i 2007 lykkedes det at få gennemført en lovgivning, men den nedlagde daværende præsident Olusegun Abasanjo veto imod.
Der er dog også neddæmpende toner om, at ikke alt bør komme til offentlighedens viden.
En særlig rådgiver i medier og offentlighed i præsidentens kontor siger til pressen, at ganske vist er formålet med den nye lov at gøre offentlige arkiver og oplysninger lettere tilgængelige, men der er også indbygget en vis balance i loven, så ”offentlighedens interesse er forenelig med privatlivets fred”.
————–
Journalist Lars Zbinden Hansen har indgående kendskab til vestafrikanske forhold og er p.t. bosat i Lomé i Togo.