Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé (03.06.11)
Spørgsmålet drøner i bogstaveligste forstand ud af maskinpistolerne i det vestafrikanske lands næststørste by, Bobo Dioulasso, 360 kilometer sydvest for hovedstaden Ouagadougou.
Det er rasende soldater, der kræver bedre lønninger og bedre boligforhold på trods af, at præsident Blaise Compaoré allerede har imødekommet dette krav fra militæret.
Samtlige andre kaserner i Burkina Faso har siden februar gjort mytteri, samtidig med at studenter, politi, militær, dommere, handlende, offentligt ansatte har været involveret i de største demonstrationer nogensinde i Compaoré 24 år ved magten.
Kravet over hele landet har været det samme: lavere fødevarepriser, bedre levevilkår – og Compaorés afgang.
I Bobo, som byen kaldes i daglig tale, var det torsdag anden gang i denne uge, at soldaterne forlod kasernen og begyndte at skyde vildt op i luften, mens de plyndrede byens butikker. 15 personer blev såret af vildfarende kugler.
Det første mytteri og plyndring tirsdag fik byens handlende til at gå amok. De kom på gaden i en massiv demonstration og brændte byen rådhus ned og angreb toldkontoret.
Paramilitært politi satte en stopper for demonstrationen, og der blev erklæret udgangsforbud fra 6 aften til 6 morgen.
Byens borgmester, Salia Sanou, siger til franske medier, at de handlendes reaktion er forståelig. De er blevet lovet kompensation for soldaternes plyndringer. Den fik de aldrig, og nu er de blevet plyndret atter engang. ”De har fået nok. Jeg forstår dem”, siger borgmesteren.
Soldaterne fortsætter deres hærgen. Torsdag blev en lokal radiostation nødt til at lukke sine kontorer, da en gruppe soldater brød ind og krævede at få sendt en meddelelse ud over radioen.
Heller ikke udgangsforbuddet ser ud til at have nogen effekt. En beboer i byen siger til den franske ugeavis Jeune Afrique, at ”der slet ikke ser ud til at være noget udgangsforbud. Der er stadig skyderier overalt i byen”.
Compaoré har atter appelleret til militæret om at vise tilbageholdenhed og gå i dialog med regeringen. Men eftersom oprøret tilsyneladende er totalt anarkistisk og uden ledelse, er det ifølge regeringens talsmand Alain-Edouard Traoré, svært at se, hvem man ”overhovedet skal tale med i Bobo”.
En burkinsk sociolog, Farnand Sanou, udtaler til ugeavisen, at urolighederne er ”et produkt af dårlig regeringsførelse sammen med de høje priser”, som rammer hele samfundet.
Og, fortsætter Sanou: når militærets opstand falder sammen med civile gruppers – som de studerendes, professorernes, de handlendes og dommernes – bliver situationen ”eksplosiv”.
Situationen er i hvert fald eksplosiv i Bobo, der med sine små 500.000 indbyggere er Burkina Fasos kommercielle og kulturelle centrum og i øvrigt en af Vestafrikas normalt mere behagelige byer med træ-prydede alléer og boulevarder og en hyggelig bykerne.
Men ikke i disse dage.
————
Journalist Lars Zbinden Hansen har indgående kendskab til vestafrikanske forhold og bor p.t. i Lomé i Togo.