Radio-journalist får Nairobiprisen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Redaktionssekretær Kirsten Larsen på P1 i Danmarks Radio modtager dette års hæder fra danske globale journalister, Nairobiprisen.

Det skete efter urafstemning blandt medlemmerne i u-landsjournalisternes sammenslutning, Nairobi-klubben, og blev meddelt på klubbens generalforsamling i København onsdag. Kirsten Larsen blev valgt ud af 4 kandidater efter et tæt opløb.

Stefan Katic, redaktør på Danidas blad “Udvikling”, skrev i sin indstilling af vinderkandidaten:

“Formidling af historier fra store institutioner som FN, EU og Verdens-banken kan godt blive noget af en tør forestilling. Så er det godt, at vi har P1’s Kirsten Larsen, der i en årrække seriøst og levende har øst af sin store viden om international politik, verdenssamfundets organisationer og ikke mindst deres betydning for verdens fattigste lande”.

“Læg hertil den klassiske u-lands-reportage, hvor fjerne lande som Afghanistan, Elfenbenskysten og Liberia bliver gjort nærværende, ikke mindst fordi man hører engagementet bag stemmen, der beretter. Hun er en ægte fag-journalist; kritisk, men sober til fingerspidserne”.

“Prisen gives for Kirsten Larsens sjældne evne til at formidle komplekst, internationalt stof. Mange i Danmark hedder Kirsten Larsen, men skal der fortælles om spillet om Ban ki-Moons mulige afløser, så det fænger som en kriminalroman, ja, så er der kun én Kirsten Larsen – og dét er Kirsten Larsen”.

Se også http://www.dr.dk/P1/orientering/Redaktion/Kirsten%20Larsen

UDDRAG AF tale af Nairobi-klubbens formand ved onsdagens prisoverrækkelse:

Af Jan Kjær, journalist

Den vedholdende globale radiostemme

Det er godt, dansk journalistik har sådanne nogle som dig, Kirsten. I en tid med sensationsjournalistik, smartness og lemmingetendenser, er det befriende med én, som vælger dét, mange andre journalister overser i farten. Det svære og komplicerede.

Du har gennem mange år bidt dig fast i ét stofområde, og kender det derfor til bunds. Med stor viden og sans for detaljen er du i stand til at formidle yderst komplicerede sammenhænge på en meget levende og medrivende måde – og med stor respekt for dem, det handler om derude i den store verden.

Du beskriver selv dit område sådan her:

“Journalist på Orientering, Danmarks eneste journalist med FN som fagområde. Mine kerneområder er økonomisk udvikling, internationalt samarbejde, diplomati, struktur og ledelse, væbnede konflikter, fredsbevaring, fredsopbygning, globale tendenser, nødhjælp, udvikling, naturressourcer, sundhed, Centralasien, Afrika”.

Ikke meget smartness eller hoppen over hvor gærdet er lavest her. Ikke noget, der vil få meget plads i Ekstra Bladets eller B.T.’s sensations-hungrende spalter. Du står fuldt og fast ved, at du interesserer dig for den komplicerede verden i alle dens nuancer. Ikke kun i sort/hvid.

Det er ikke kun din karakteristiske radiostemme, jeg kender, Kirsten.

Jeg har selv mødt dig mange gange i karrieren. En af de første gange var i år 2000 til det Sociale Topmøde + 5 i Geneve, hvor jeg var ude som informationsarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke. Og siden har jeg altid vidst, at Kirsten var interesseret i spændende stemmer fra Den 3. Verden med seriøse og dybtgående interviews.

Tal og komplicerede sammenhænge generer dig ikke – selv om du er journalist fra Journalisthøjskolen (hvor praktikken i parentes bemærket foregik på Ritzaus udlandsredaktion). Måske er det fordi du tog tre års økonomistudier på Aarhus Universitet. Du er også programmør, LEC i Århus, med speciale i regnskabssystemer for kreditforeninger. Tag den!

Radioen har været din legeplads, men du har faktisk også prøvet kræfter med organisationerne. Et par år i FN’s Udviklingsprogram (UNDP) blev det til. Men du måtte tilbage til det, du virkeligt brænder for. Dit faste holdepunkt: Mikrofonen.

Det var et meget stort og stærkt kandidatfelt, du i år optrådte i, Kirsten.

Som et af Nairobi-klubbens medlemmer skrev:
”Svært valg. Jeg vil gerne give til dem alle, men Kirsten Larsen får min stemme.”

Hele 42 stemmer blev afgivet, og det blev meget tæt til sidst. Kirsten overhalede dog alle i en fænomenal slutspurt.

Ikke alene behersker du radiomarathon med dine mange år på det tunge globale stof. Du kan også sprinte, hvis det bliver nødvendigt.

Tillykke med Nairobiprisen 2011. Den har du så sandelig fortjent!
(slut)

Selv siger Kirsten Larsen, at det er adskillige års gode arbejdsforhold på ‘Orientering’, der har været stærkt medvirkende til, at hun har kunnet lave, hvad hun har.

FUNDATS for Nairobiprisen

#Nairobi-klubben kan en gang om året uddele ”Nairobiprisen” til en person, gruppe eller organisation, som på anerkendelsesværdig måde har bragt de fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande#.

TIDLIGERE vindere af Nairobiprisen:

2010 – Knud Vilby, journalist og forfatter
2009 – Jørgen Harboe, journalist og forfatter
2008 – IMS (International Media Support)
2007 – Jesper Strudsholm, journalist og forfatter
2006 – U-landsnyt v. Jesper Søe, journalist & redaktør
2005 – Amnesty International, Danmark
2004 – Jesper Jespersen, journalist (posthumt – død 2003)
2003 – Operation Dagsværk (OD)
2001 – Anita Bay Bundegaard, udviklingsminister (R)
2000 – Søren Haslund-Christensen, hofmarskal og aktiv i CARE
1998 – Frode Højer Pedersen, DRs B&U-afdeling
1997 – Anton Johannsen, formand for Den Danske Burma Komite
1994 – Vagn Plenge, forlægger og bibliotekar
1989 – Christian Kelm-Hansen, MF (S), styrelsesformand
1981 – Kirsten Lund Larsen, journalist (nu generalsekretær i KFUM & K)
1980 – Kaj Baagø, dr.theol., bilateral chef i Danida (død 1987)

Derudover har bl.a. Kristeligt Dagblads u-landstillæg “Danmark og Den tredje Verden”, seniorrådgiver, forfatter og debattør Poul Engberg-Pedersen samt journalist og forfatter Anders Jerichow modtaget prisen. Årstal ikke opgivet.