Dansk ekspert: Sydsudans fødsel er lidt af et mirakel

Forfatter billede

Sydsudaneserne siger farvel til Nordsudan lørdag den 9. juli og god dag til Republikken Sydsudan, når Sydsudan erklæres som en fri, selvstændig og uafhængig stat. Det sker efter, at 99 procent af indbyggerne sagde ja til uafhængighed ved en folkeafstemning i januar

Af Linda Nordahl Jakobsen
journalist i Folkekirkens Nødhjælp

“Mange sydsudanesere opfatter det som lidt af et mirakel, at det endeligt er lykkedes at vriste uafhængigheden ud af Nordsudan”.

Sådan siger Nils Carstensen, der er senior rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og har fulgt udviklingen i Sudan – indtil nu Afrikas største land – i mange år.

– I generationer har sydsudaneserne kæmpet, lidt og ofret sig – og de har kæmpet imod alle odds. For Sydsudan er meget mindre, det er fattigt og det er olierigt – og har været oppe mod et større, mægtigere og dominerende nord og en række nabolande og et internationalt samfund, som ingen interesse havde i at støtte løsrivelsen fra nord, siger den 54-årige journalist og nødhjælpsekspert.

På det officielle plan er det Afrikas nyeste stat og FN’s 193. medlemsland, som ser dagens lys på lørdag. Men for indbyggerne i Sydsudan har drømmen om uafhængighed frem for alt været båret af ønsket om at vriste sig fri af fornedrende undertrykkelse og det åg, som Nordsudan i generationer har lagt på skuldrene af deres landsmænd i syd.

Selvværd og stolthed fejres

– Sydsudaneserne kan først og fremmest fejre deres egen selvværd og stolthed på lørdag. At nordsudaneserne ikke længere kan omtale dem i fornedrende vendinger som “de sorte” eller “abeid” – en slave. De kan fejre, at de endeligt er herre i eget hus, og at de nu bliver første rangs borgere i eget land, anfører Nils Carstensen.

Sydsudan er både fattigt og underudviklet – men også rigt på olie. Der venter kæmpestore udfordringer for Sydsudans regering, en stor tålmodighedstest for befolkningen og store udfordringer for internationale donorer.

Befolkningens behov skal tilgodeses

– Håbet er, at der kommer gang i noget udvikling, som kommer befolkningen til gode; bedre infrastruktur, skoler og sundhedsklinikker. Og at vestlige donorer tager udfordringen op med hensyn til at sikre, at det er den brede befolknings behov, som tilgodeses, når de skal forhandle med regeringen i Juba, siger Nils Carstensen.

Han opfordrer især til, at internationale donorer tager emnet om lokale og nationale etniske gruppers medindflydelse i samfundet op med regeringen i Juba.

Bitter bismag

Klodens 193. land fødes ud af generationers blod, sved og smerte for at opnå uafhængighed. Men blodsudgydelserne er endnu ikke slut. For i Nuba-bjergene, som hører under Nordsudan, bombes civile, der i årtier kæmpede side om side med sydsudaneserne.

– Det giver fejringen af Sydsudan en underlig og bitter bismag at vide, at over 100.000 er drevet på flugt og nu må gemme sig i bjerghuler, fordi Nordsudans militær bomber dem, siger Nils Carstensen.

UdviklingsministerSøren Pind (V) er blandt de udenlandske deltagere i lørdagens store uafhængighedsfest i den nye hovedstad, Juba.

Der er udover etniske skel religiøst betonede forskelligheder. Mens Nordsudan helt overvejende er muslimsk, er Sydsudan fortrinsvis kristent og animistisk, dvs præget af åndetro.

Man kan læse mere om Sudan på
http://www.noedhjaelp.dk/det-goer-vi/her-arbejder-vi/afrika/sudan

Yderligere oplysninger hos:
Senior rådgiver Nils Carstensen, mobil 29 70 06 41

Læs om og hør den nye nations nationalhymne og Yaba Angelosis melodiske sang op til folkeafstemningen d. 9. januar i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-01-11/nyt-lands-valgsang-og-nationalhymne

Valgsangen er kaldt den måske smukkeste, der nogensinde er skrevet om et sådant tema i Afrika. Et musikalsk epos om en til tider umulig og under alle omstændigheder uendelig fjern drøm om frihed, skabt på strømme af blod, lidelse og fornedrelse – og 2 millioner døde.