Libyske medier dækker ikke krigen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I kølvandet på revolutionen i det nordøstlige Libyen, der begyndte i februar i år, oplevede landet en eksplosion af nye trykte og elektroniske medier. Alligevel overlades dækningen af krigen mellem oprørerne og Gadaffis styrker nu udelukkende til udenlandske TV stationer som Al Jazeera og CNN.

Det fortæller Torben Brandt, medieekspert for International Media Support (IMS), der netop er hjem vendt fra Libyen.

Trods et væld af ny-opblomstrede medier og op til 120 nye aviser i det nu uafhængige nordøstlige Libyen, er der næsten ingen lokal mediedækning af den igangværende konflikt, der finder sted i resten af landet, hedder det videre i en meddelelse fra IMS

De mange nye medier der opstod i det nordøstlige Libyen midt i euforien over den nyvundne ytringsfrihed har ikke helt løsrevet sig fra en mangeårig mediekultur, hvor man var vant til at der var emner man ikke talte eller skrev om.

Derfor står de mange grafiske optagelser og reportager, der blev lavet og sendt ud til verden fra Libyen i de første dage af revolutionen nu i stærk modsætning til den stilhed om krigen der har sænket sig i landets medier.

Den manglende lokale dækning af krigen skyldes dog også at mange af folkene bag de mange nye medier ikke er uddannede journalister og ikke har evnerne til at dække krigen på forsvarlig vis.

Derfor har IMS, der aktivt har støttet medier i Libyen siden juni 2011, indledt træningen af 10 journalister i forsvarlig krigsdækning og konflikt-følsom journalistik. Disse skal vise kolleger vejen frem, oplyser IMS.

Ud over et massivt behov for træning i grundlæggende journalistik, som IMS vil udføre over de næste måneder, kæmper mange af de nyopståede medier nu for deres økonomiske overlevelse. Mange af de uafhængige medier er frustrerede over at de lovede midler fra Vesten ikke er dukket op. Derimod klarer aviser med politisk tilknytning sig godt som avisen Al-Manara, der hører til det Muslimske Broderskab.

Torben Brandt kan træffes gennem Helle Wahlberg, International Media Support, tlf. 88327005, 28681059. Om om IMS samarbejdet i Libyen på http://www.i-m-s.dk/content/media-cooperation-arab-world-and-iran