100 millioner kroner mere til Afrikas Horn

Forfatter billede

Danmark har bevilget yderligere 100 millioner kroner til FN- og NGO-indsatser på Afrikas Horn. Det sker som følge af den dybe humanitære krise, der fortsætter med uformindsket styrke, oplyser udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Den dybe humanitære krise på Afrikas Horn fortsætter med uformindsket styrke. Hver eneste dag kommer omkring 2.000 mennesker over grænsen fra Somalia til Etiopien og Kenya.

Det er mennesker, som ikke har haft noget alternativ, og som stort set alle har mistet, alt hvad de ejer og har. Mange er stærkt udmagrede ved ankomsten til flygtningelejrene og har akut behov for den bistand, som leveres af FN’s Flygtningehøjkommissariat og Verdensfødevareprogrammet samt en stribe internationale NGO’er, herunder også danske.

Tusinder i Somalia er i en endnu værre situation, og det må derfor forventes at flygtningestrømmene vil fortsætte over grænserne til både Kenya og Etiopien. Disse lande er i forvejen selv hårdt ramt af tørken, så der er al mulig grund til at hjælpe dem med at håndtere den kolossale byrde, de står med.

Samtidig skal arbejdet med at nå de hungerramte befolkningsgrupper i selve Somalia intensiveres så meget som overhovedet muligt. Det handler først og fremmest om at forhindre, at så mange mennesker tvinges ud på en farefuld flugt mod nabolandene eller til områder af Somalia, hvor der er adgang til bistand.

Og endelig skal der allerede nu iværksættes en langsigtet indsats for at styrke lokalsamfundenes evne til at modstå tørker som denne i fremtiden.

På denne baggrund har Danmark besluttet at bevilge yderligere 100 millioner kroner til både FN- og NGO-indsatser på tværs af Afrikas Horn.

I Etiopien vil Danmark støtte Verdensfødevareprogrammets indsats med 15 mio. kr., ligesom den humanitære landefond får tildelt 10 mio. kr.

I Somalia vil det internationale Røde Kors få 10 mio. kr. til arbejdet i hungerramte områder i den sydlige del af landet. Dansk Flygtningehjælp får bevilget 8 mio. kr. til organisationens arbejde blandt særligt sårbare grupper i Mogadishu og i dele af Somaliland og Puntland i det nordlige Somalia, som nu også er hårdt ramt af tørken, ligesom Red Barnet får 7 mio. som bidrag til organisationens nødhjælpsindsats i Puntland.

Og endelig vil vi give 50 mio. kr. til FN’s Flygtningehøjkommissariat med henblik på at støtte organisationens langsigtede arbejde, der skal gøre det muligt for de mange flygtninge at vende hjem.