Vilje til forandring: moderne kunst fra Zimbabwe og Swaziland

Billeder fra Zimbabwe og Swaziland
Forfatter billede

Ulandssekretariatet præsenterer moderne billedkunst, brugskunst og skulpturer fra Zimbabwe og Swaziland – kombineret med fotografier fra dagligdagen og arbejdslivet i de to lande. Kirsten Thorup åbner udstillingen, der løber i Brøndsalen på Frederiksberg fra 3. til 9. september.

”Der er ikke noget fremmed ved billederne”, siger forfatteren Kirsten Thorup i en pressemeddelelse. ”Man kan se, at det er en moderne side af Afrika, kunstnerne viser. De har en viden om deres egen tradition, men deres billeder er ikke bundet til et bestemt kontinent eller land. Man kan se, at de er en del af den globaliserede verden”.

Ifølge arrangørerne har udstillingen og Kirsten Thorups seneste bog ”Tilfældets Gud” det til fælles, at de på hver sin måde gør op med det fastlåste billede af Afrika som det svage kontinent.

Kirsten Thorup åbner udstillingen ved en reception fredag den 2. september klokken 14.

Kunstnerne fra Zimbabwe tilhører en ny generation, der vil skabe kunst på deres egne betingelser. Flere af dem har været på uddannelsesophold i Europa.

Mange af billederne afspejler det politisk og økonomisk katastrofale årti, som Zimbabwe har gennemlevet. Men der er ikke noget klart politisk budskab, blot en registrering af den virkelighed, kunstnerne lever i. Billederne har stærke farver, humor og underfundige undersøgelser af, hvem vi er, menneskene.

Shonafigurer er verdens-berømt traditionelt kunst-håndværk fra Zimbabwe. De erobrede kunstscenen i landet tilbage i midten af 1900-tallet – og er fortsat utrolig populære. På udstillingen er der kunstværker, udlånt af en dansk samler.

I elegante bevægelser væver kunsthåndværk fra Swaziland tradition og modernitet sammen i materialer som bast og keramik, lys og glas og tekstiler.

Det er dansk fagbevægelse, der gennem Ulandssekretariatet står for udstillingen som en del af udviklingsbistanden til de faglige organisationer i Swaziland og Zimbabwe: ”gennem malerier, former og farver at udtrykke noget af den energi, den vilje og de visioner, som er motoren i den udvikling, som befolkningen i både Swaziland og Zimbabwe endnu har til gode – men som kommer”, skriver Jørgen Assens, der er konsulent i Ulandssekretariatets Afrika-afdeling i et forord til kunstkataloget.

Udstillingen er åben for alle fra 3. til 9. september i Brøndsalen, v. indgangen til Frederiksberg Have (Pile Allè/Frederiksberg Allè)

Mandag til Fredag 10-17
Lørdag – Søndag 10-18

Fri Èntre