Egyptens lokale pressedækning af statslige aktiviteter har fortsat været drevet af de samme skævheder som før revolutionen i januar. Det skriver en rapport der blev frigivet torsdag af det arabiske Netværk for Menneskerettigheder og Information (ANHRI) og den egyptiske Organization for Menneskerettigheder (EOHR).
Rapporten analyserer mediedækningen af det Regerende Øverste Råd for de væbnede styrker (SCAF), retsvæsenet, det politiske rum, og valg, der dækker perioden mellem 10. juli og 30. juli. De undersøgte aviser, nyheder websites og tv-shows er både statslige og privatejede.
Ifølge den 52-siders rapport, er den daglige statsdrevne Al-Akhbar avisen de mest positive over for SCAF, mens den privatejede avis Al-Masry Al-Youm havde den mest kritisk tilgang til de militære ledere i løbet afden 20-dages periode.
Både den statslige Al-Akhbar og Al-Ahram “beskæftigede sig med nyheder og spørgsmål om SCAF på samme måde, som de beskæftige sig med den afsatte præsident Mohamed Hosni Mubarak,” siger rapporten.
Denne pressedækning fra statens aviser har glædet de nuværende magthavere, siger Mahmoud Bassiouny, koordinator på medieovervågningsprojektet i EOHR.
“De statsejede aviser erstatter billede af Mubarak og hans søn Gamal med SCAF medlemmer og statsminister Essam Sharaf,” tilføjede Bassiouny.
Ifølge Nafeesa al-Sabagh, den forsker, der arbejdede på rapporten, skyldes den manglende ændring i mediedækningen det faktum, at “de mennesker, der plejede at arbejde i de fleste af de statslige medie -institutionerne under Mubaraks regime ikke blev udskiftet efter revolution, på trods af ændringen i den øverste ledelse”.
“En anden årsag er, at det ikke er let for medieinstitutionerne hurtigt at omdanne sin gamle mekanismer og indordne sig under nye metoder over en så kort periode,” siger Sabagh.
Essam Sharaf i front
Med hensyn til dækningen af politiske emner, modtog præsidentens håbefulde Amr Moussa mere dækning fra den statsdrevne avis Al-Ahram og al-Akhbar end fra uafhængige dagblade.
Den mest dækket embedsmand i aviser og tv-shows var statsminister Essam Sharaf, efterfulgt af indenrigsminister Mansour al-Essawy.
Blandt de politiske partier, tog Wafd partiet den største del af dækningen i aviserne, efterfulgt af Frihed og Retfærdigheds partiet – den politiske gren af Det Muslimske Broderskab. Det Muslimske Broderskab og Frihed og Retfærdigheds partiet var den religiøse gruppe med mest dækning på tv-talkshows.
Rapporten bemærkede også, at de statsejede medier efter revolutionen skabte en neutral og nogle gange “sympatisk” dækning af islamistiske partier – hvilket markerer en afvigelse fra den fjendtlige tilgang, som Mubarak regime havde. Dette analyserer rapporten som en forsonende tilgang fra SCAF i forhold til disse religiøse grupper.