Operation Dagsværk må afbryde bistandssamarbejde i Zimbabwe

Forfatter billede

Operation Dagsværk har været nødt til at afbryde samarbejdet med sine lokale partnere i Zimbabwe, BUIYSAP og YAZ, som Dagsværk-indsamlingen i 2009 gik til, skriver organisationen i en pressemeddelelse mandag.

I stedet vil 2 andre ungdomsorganisationer overtage arbejdet med projektet “Breaking the Culture of Silence”. Det vil forsinke resten af projektet i 3/4 år.

Beslutningen om at stoppe partnerskabet er taget i tæt samarbejde med og på klar opfordring fra den danske partner, Mellemfolkeligt Samvirke.

– Det er superærgerligt, men vore zimbabweanske ungdomspartnere var desværre ikke modne nok til at opfylde de høje krav, som et projekt af denne her størrelse kræver. For os har det været vigtigt, at der ikke kan sås tvivl om, hvad de danske gymnasieelevers indsamlede midler går til, siger Rane F. Hansen fra Operation Dagsværks bestyrelse.

De 2 organisa-tioner har trods flere henvendelser ikke rettet op på fremsatte kritikpunkter, hvoraf det primære har været mangel på organisatorisk gennemskuelighed.

– Når de f.eks. har skullet ansætte folk, er stillingerne ikke kommet ordentligt i udbud, og det vil sige, at de ikke har ansat den mest kvalificerede arbejdskraft, siger Rane F. Hansen mandag til Politiken online.

INGEN PENGE SPILDT

“Partnerne har i 2010 ydet et stort og godt stykke arbejde for over 1.700 unge” i det sydafrikanske land, hedder det i pressemeddelelsen.

Mange af projektets planlagte aktiviteter er gennemført med succes. Udfordringerne har handlet om intern organisationsstyring.

– Det er selvfølgelig en skam, at de 2 ungdomsorganisationer ikke er modnede med opgaven. Vi støtter stadig i høj grad græsrodsdemokratiet i Zimbabwe og særligt de unge, hvilket er en udfordring i sådant et land, siger Susanne Adelhardt Jensen fra Mellemfolkeligt Samvirke MS) og uddyber:

– Vi vil stadig arbejde med at bygge ungdomsorganisationer op og har stor tiltro til, at de nye partnere kan løfte opgaven og give endnu flere unge i Zimbabwe redskaber til at arbejde for en bedre fremtid.

HVAD SÅ MED PROJEKTET?

På baggrund af opsigelsen vælges 2 nye partnere, som skal godkendes på Operation Dagsværks stormøde i december 2011.

Der skal imidlertid findes penge til at dygtiggøre de nye partnere – og dem vil Mellemfolkeligt Samvirke betale.

MS finansierer nemlig en grundig undersøgelse og kapacitetsopbygning af de nye organisationer. Det har været vigtigt for Dagsværks bestyrelse, at ingen af de 6,5 millioner kroner, som blev indsamlet af danske gymnasieelever i 2009, bruges herpå.

– Vi har indgået et samarbejde med Operation Dagsværk om det her projekt og nogle bestemte mål, og det er klart at det vil fordyre projektet, hvis kapacitetsopbygningen kommer oven i. Så ville der være nogle aktiviteter, vi ikke kunne have lavet. Derfor har vi valgt at støtte det med andre midler, siger Susanne Adelhardt til Politiken online.

– De penge, som de danske gymnasielever har samlet ind, skal selvfølgelig gå til de unge i Zimbabwe og deres knoklen for indflydelse. Præcis som det hele tiden har været meningen, supplerer Rane F. Hansen.

– Sådan sikrer vi, at de penge, eleverne indtjente i 2009, bliver brugt til projektaktiviteter, som det var meningen, at de skulle bruges til, gør han gældende.

Yderligere oplysninger hos:
Rane F. Hansen fra Operation Dagsværk på tlf. 24 41 84 74 eller projekt-leder Susanne Adelhardt fra Mellemfolkeligt Samvirke tlf. 61 37 20 51