Folkekirkens Nødhjælp opfordrer Danmarks nye regering og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at revidere den nuværende udviklingsstrategi, så investeringer i u-landenes landbrug målrettes og styrkes.
Det skriver organisationens generalsekretær Henrik Stubkjær i en kommentar til FN’s nye årsrapport om sult: The State of Food Insecurity in the World 2011, mandag.
Generalsekretær Henrik Stubkjær skriver videre: “FN-rapporten slår fast – hvilket ikke kommer som den store overraskelse for organisationer som Folkekirkens Nødhjælp – at høje og svingende priser især rammer de fattigste hårdt”.
“Selv om de for størstedelens vedkommende bor på landet, er de nemlig nødt til at købe deres mad og kan ikke selv producere nok til at sikre deres overlevelse.”
Sulten går i arv
Det hævdes nogle gange, at høje priser kan være en fordel, fordi det tiltrækker investeringer til landbruget, så på længere sigt kan høje priser mindske sult. Det gælder desværre ikke nødvendigvis for de næsten en milliard fattigste, som oplever de værste katastrofer, når sultkriserne rammer, skriver Folkekirkens Nødhjælp.
Rapporten fra FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) peger nemlig på, at selv kortvarige udsving i priserne og relativt kortvarige sultperioder kan betyde livslange skader for især børn – med det resultat, at de som voksne risikerer at få et amputeret liv og have svært ved at sikre overlevelse for sig selv og deres familier. Sulten går i arv!
“Tragisk at vi ikke er nået længere”
Folkekirkens Nødhjælp finder det tragisk, at nu – mere end tre år efter, at sultkrisen ramte verdens fattigste – er antallet af mennesker, der sulter, omkring en milliard.
Tal fra Verdensbanken melder om stigninger på 44 millioner mennesker, stigninger oveni det i forvejen høje tal på 923 millioner mennesker.
Desværre ved vi stadig ikke, hvordan vi skal få mere præcise tal på omfanget af sult i verden, og FN’s nye rapport taler stadig om tal tilbage fra 2006-08! Der arbejdes stadig på systemerne, skriver Folkekirkens Nødhjælp.
Landbruget har brug for investeringer
Landbruget har brug for investeringer i både forskning, uddannelse og forbedring af produktionsapparatet, mener Folkekirkens Nødhjælp og tilføjer, at investeringer skal målrettes netop de små landbrugere og daglejere, som er sultens ofre. Det duer ikke blot at poste penge i store fonde under Verdensbanken.
Organisationen opfordrer Danmarks nye regering – med udviklings-minister Christian Friis Bach – til at gå i spidsen og revidere sin forgænger – Søren Pinds – udviklingsstrategi, der kun nævner landbrug sporadisk og i forbindelse med støtte til private initiativer.
FN-rapporten gør i klar modsætning hertil gældende, at også offentlige investeringer har en rolle at spille som katalysator, dér hvor den private sektor ikke slår til.
Og det gælder ikke mindst investeringer, der er målrettet de fattigste og deres ret til et liv, fri for sult. Dvs småbønderne og deres ret til jord og andre naturressourcer, lokalsamfund og beskyttelse af det miljø, som er afgørende for overlevelse, anfører Folkekirkens Nødhjælp.