Vrede i Rwanda efter dom i Danmark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Anklagemyndigheden i Rwanda vil afbryde alt samarbejde med Danmark efter en kendelse i Østre Landsret om, at loven om folkemord ikke kan bruges i forhold til massakren på 800.000 mennesker i Rwanda i 1994, skriver DR online fredag.

– Helt principielt vil vi ikke samarbejde om noget som helst, fordi Danmark ikke vil rejse anklage mod den mistænkte, som Danmark har i sin varetægt, siger chefen for anklagemyndigheden i Rwanda, Martin Ngoga.

Stridspunktet er en 49-årig fhv. skoleinspektør i Rwanda, som tidligere i år blev anholdt i Kirke Sonnerup mellem Roskilde og Holbæk og derefter fængslet.

Manden er tiltalt for folkemord, men Østre Landsret har fastslået, at loven om folkemord fra 1955 udelukkende gælder, hvis forbrydelsen er begået på dansk territorium.

Derfor er han udelukkende fængslet på straffelovens paragraf om drab på enkeltpersoner.

– Men folkemord er noget helt andet end manddrab. Hvis Danmark ikke har en lov til det formål, bør Danmark sende ham tilbage til Rwanda, siger Rwandas chefanklager, Martin Ngoga.

Rwandeseren anklages for at have anført en massakre på 20.000 tutsier. Ifølge anklagen smed han håndgranater ind i en flok flygtninge.

Han nægter sig skyldig. Han har været i Danmark siden 2001 og havde senest job som sosuassistent.