Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé
Søndagens store muslimske ofringsfest (Eid al-Adha), der ellers er lig med glæde og festligt samvær, blev i Nigeria forvandlet til en frygtens og grådens dag.
Opimod 150 personer menes omkommet.
Den frygtede islamiske terror-gruppe Boko Haram slog fredag til med et tredobbelt selvmordsbombe-angreb på et militært hovedkvarter i byen Maiduguri i det nordøstlige Nigeria, som er gruppens højborg.
Bagefter løb grupper af unge mænd rundt i byen og skød med maskinpistoler og kastede bomber. Angrebet blev slået tilbage efter en næsten to timer lang ildkamp med nigerianske sikkerhedsstyrker.
Næsten samtidig fortsatte Boko Haram sin blodige færden i byerne Damaturu og Potiskum omkring 100 kilometer fra Maiduguri. Omkring 300 mænd kastede sig over gruppens sædvanlige bombemål: militærkaserner, banker og politistationer.
Men denne gang blev der også kastet bomber ind i seks kirker i Damaturus overvejende kristne bydel med navnet Jerusalem.
Angrebene udviklede sig til en voldsom kamp med politiets særlige antiterrorkorps, hvor Boko Haram-medlemmer smed bomber mod korpset.
Til sidst lykkedes det korpset at drive de hærgende islamister ud af byen. Opgøret kostede ifølge nigerianske medier 3 døde blandt terroristerne.
Fra officiel nigeriansk side angives weekendens dødstal til over 100, hvoraf fem var islamiske selvmordsbombere, mens internationale kilder oplyser, at mindst 150 er dræbt og hundredevis såret.
Der rapporteres om politistationer og kirker, der er brændt helt ned til grunden og en journalist siger, at ”faktisk ligner Damaturu Libyen – brændte biler og bygninger”.
Boko Haram har taget ansvaret for angrebene, via en talsmand, Abul Qaqa, der lørdag udtalte: – Vi vil fortsætte med at angribe regeringsinstallationer, indtil sikkerhedsstyrkerne standser med at forfølge vores medlemmer og sårbare civile.
Balance mellem munterhed og sorg
Anslagene har kastet en dyster skygge over den store muslimske festdag Eid al-Adha. En beboer i Damaturu siger, at ”folk prøver at finde balancen mellem festens munterhed og de tab, byen har lidt ved angrebene”.
De store sikkerhedsstyrker, som præsident Goodluck Jonathan har sendt nordpå, har ikke kunnet standse Boko Harams terroraktiviteter, der er blevet flere og blodigere siden 2009, da gruppens oprør mod staten blev slået brutalt ned af nigeriansk militær.
Nigerianerne var søndag ikke imponeret af præsident Jonathan, der ikke kunne gøre meget andet end at udtale, at angrebene i nord var ”afskyelige”, og derefter aflyse sin deltagelse i sin brors bryllupsfest i respekt for dødsofrene.
En præst i Damaturu siger til en nigeriansk avis: ”Præsidenten virker helt hjælpeløs og har ingen løsninger. Vi bliver slagtet, og regeringen gør ikke noget”.
Og en kommentator ved navn Chris skriver på avisen This Days hjemmeside: ”Nationen kan ikke holdes som gidsel af kriminelle, der forklæder sig som en religiøs sekt. Magt skal mødes med magt – krig med krig!”
Blodig optrapning
Weekendens massive simultan-angreb er de hidtil blodigste, siden Boko Haram kørte en selvmordsbomber ind i FN-hovedkvarteret i hovedstaden Abuja i august i år. Det angreb kostede 24 livet og sårede 116 andre.
FNs sikkerhedsråd har fordømt de seneste anslag i ”de stærkeste vendinger”. Rådet kaldte angrebene ”kriminelle og uberettigede”, mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon opfordrede til at få gjort en ”ende på al vold i området”.
Boko Haram oversættes fra hausa-sproget til ”Vestlig uddannelse er syndigt” – eller ”forbudt”.
Gruppen, der ønsker at nedlægge staten Nigeria og i stedet indføre sharia-lov, menes at have nært samarbejde med AQMI (Al-Qaeda i Islamisk Maghreb), baseret i Algeriet, og med Al-Shabaab-gruppen i Somalia.
Gruppen har de seneste måneder udført næsten daglige bombeangreb og drab på civile. Alene i Maiduguri er 240 blevet dræbt i år.
Nigerias omkring 160 millioner indbyggere er delt nogenlunde midt på i et overvejende muslimsk nord og et kristent syd.
————–
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Hanr bosat i Lomé i Togo.