Dansk NGO: De ressourcestærke skal styrke Rwandas erhvervsliv

Forfatter billede

Et nyt initiativ mellem den danske NGO, Educat, og en lokal partner skal styrke erhvervslivet i Rwanda. På trods af imponerende vækst siden 1994 møder erhvervslivet i det lille centralafrikanske land stadig store udfordringer både nationalt og globalt.

Det fremgår af en pressemeddelelse lørdag fra Educat.

Det er ikke altid nemt at lave forretning i Afrika. Det kan mange skrive under på.

Sandra Idossou er stifter og ejer at erhvervsbladet ’The ServiceMag’, som snart opererer i hele Østafrika. Om udfordringerne man støder på som erhvervsdrivende, siger Sandra Idossou:

– Først og fremmest foregår alt mundtligt i Rwanda. Selv i forretningsøjemed er man ikke meget for at nedskrive aftaler eller forpligtelser. Det er også et stort problem hvis man sender e-mails, for tit får man intet svar. Derudover kan folk ikke lide at sige nej. Det er svært at planlægge forud for man kan ikke være sikker på en aftale, før man faktisk ser det aftalte ske.

Ifølge Idossou vil udvikling og nytænkning i erhvervsmiljøet komme alle til gode.

– Det tredje problem, jeg har som bladudgiver, er manglen på annoncører. Annoncering er meget nyt her. Dets potentiale er hverken udnyttet eller udviklet. Derfor er der ikke nogen reel konkurrence mellem virksomhederne i det offentlige rum.

Annoncering og reklame er et sted der kan styrke landets konkurrencedygtighed. Men der er andre modeller man endnu ikke har taget i brug.

Det kræver ifølge Educats CEO, Andreas Nørlem, at erhvervslivet begynder at tænke nyt.

– Innovation er allestedsnærværende i Danmark. Men i Rwanda er det ganske ukendt. Her er tænkning mere facit-præget – altså hvad er rigtigt og forkert fremfor f.eks. løsningsorienteret eller med fokus på behov.

Rektor for KaosPiloterne i Århus, Christer Windeløv-Lidzelius mener, at innovation kan være svært af flere grunde:

– Mange virksomheder går i stå efter en tid. De gror fast. Men hvis man gerne vil vokse og udvide som virksomhed er man nødt til at være innovativ. F.eks. i tilfælde af der kommer en alvorlig konkurrent. Så må man tit gøre noget nyt.

– Men ofte har man en slags mental blokade, som gør det svært at handle. Måske har man store planer, men de er uoverskuelige at føre ud i livet.

Derfor skal innovation og ny idéer sættes på dagsordenen. Med initiativet “Kigali Business Inspiration# vil Educat møde erhvervslivets behov på dets eget præmisser og tilbyde et forum for idé-, menings -og vidensdeling.

– Innovation kan skabe vækst og hjælpe Rwanda tiltrække udenlandske investorer, siger Iddossou.

Innovation og nytænkning kræver energi, inspiration og vedvarende arbejde. Men det er nødvendigt for alle lande at forholde sig til hvis man vil gøre sig forhåbninger om at konkurrere på et globalt marked.

– For et land som Rwanda, der har arbejdet aktivt for sin stigende vækstrate, skal man også forholde sig til det, hvis man vil nå målet om at blive et mellemindkomst land i år 2020, konkluderer Andreas Nørlem

Yderligere oplysninger hos:
Julie Vulpius, Communications Manager
www.educat.dk – www.real.rw